Eszter, Eliza

Csődvédelem alatt a Honolului Szimfonikusok

2009.12.25. 00:09

Programkereső

A tengerentúli luxusnyaralások helyszíneként ismert Honolulu szimfonikus zenekara csődvédelmet kért, hogy adósságait rendezhesse.

Ahogy az a csődvédelmi eljárások esetében szokásos, a zenekar élete látszólag zavartalanul folyik tovább, míg a pénzügyi és operatív vezetés a reorganizációs tervek fölött görnyed. Ám míg a levegőben dollármilliók röpködnek, csak annyi a biztos, hogy a jegyek és bérletek visszaváltására egyelőre nincsen mód. Amint arról a Fidelio.hu is hírt adott, az egy hónappal ezelőtt közzétett átszervezési tervekkel együtt lemondták a zenekar novemberi és decemberi koncertjeit, valamint bejelentették néhány adminisztratív dolgozó elbocsátását. A zenészek azóta jobb híján fizetés nélküli szabadságon vannak - igaz, fizetést az év korábbi hónapjaiban is csak elvétve kaptak.

A csődvédelmi eljárás történetéhez tartozik, hogy a Hawaii-i zenészszakszervezet korábban ellenezte a zenekar létszámának csökkentését. Most azonban úgy tűnik, nincs másfelé kiút. Reményt abból meríthetnek a honolului zenészek - akik az alábbi videó tanúsága szerint nem vetik meg a hawaii inget -, hogy a nyugati part több, hasonló helyzetbe került szimfonikus zenekara kilábalt a bajból. A kulcsszó a továbbiakban: fenntarthatóság.Gershwin F-dúr zongoraversenyének első tételét játssza a Honolului Szimfonikus Zenekar