Fülöp, Evelin

Klasszikusok 2009

2009.12.29. 00:46

Programkereső

Világhírű művészek, felejthetetlen koncertek, kiugró teljesítmények jellemezték a mögöttünk álló esztendőt. Döntse el Ön, melyik volt az év legklasszikusabb eseménye!

A 2009-es Haydn-év mi mással is kezdődhetett volna, mint A teremtés című oratóriummal. Újév első napján nemcsak a bécsiek kínáltak színvonalas kikapcsolódást, hanem a Művészetek Palotájában 2009-ben ezen a napon immár másodszor felcsendülő Haydn-opusz is. A Londoni Filharmonikus Zenekart és Kórust, Simona Saturová (szoprán), Bernard Richter (tenor), Nathan Berg (bariton) szólójával Fischer Ádám vezényelte.

Fischer Ádám
Fischer Ádám

Januárban a világhírű St. Martin in the Fields együttes adott koncertet Sir Neville Marriner vezényletével. Februárban ugyan a Philadelphia Zenekar poggyászai elkeveredtek, ezért a hangverseny csak másfél órás késéssel kezdődött, cserébe viszont nagyszerű kamarakoncertet rögtönöztek az együttes tagjai. A koncerten a görög hegedűművész, Leonidasz Kavakosz Sibelius hegedűversenyét játszotta.

Leonidas Kavakos
Leonidas Kavakos

Márciusban a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjai vitték a prímet, elsősorban Joshua Bell, a krimibe illő történettel rendelkező hegedűn játszó virtuóz, valamint Philippe Jaroussky és Susan Graham koncertje. Bell, Jaroussky és Graham is mikrofonvégére került. Áprilisban Baráti Kristóf egy koncerten szólaltatta meg Bach hat hegedű szólószonátáját és partitáját. A nagyvolumenű vállalkozásról is beszámoltunk. Májusban Valerij Gergijev Prokofjev, Stravinsky és Rahmanyinov műveit dirigálta a londoniak élén.

50BD590C-66F6-4892-9896-159DDA948028

Júniusban a kilencvenhárom éves Rév Lívia adta búcsúkoncertjét a Zeneakadémián, júliusban a szombathelyi Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál, júliusban az Arcus Temporum eseményei kerültek középpontba.

69581C13-589C-4040-A82B-2779FA111920

Szeptemberben és októberben a 21. századi zenéé volt a főszerep: a Korunk Zenéje fesztiválon itt járt az egyik legjelentősebb kortárs zenei együttes, az Ensemble intercontemporain, az Őszi Fesztiválon pedig az Ensemble Linea is fellépett. November végén bezárt a Zeneakadémia, de előbb búcsúfesztivált rendeztek, ahol egy napon hangzott el Beethoven mind a kilenc szimfóniája. Decemberben a Mikulás elhozta hozzánk korunk egyik legnagyobb hatású zeneszerzőjét Steve Reich-et is, aki az Amadinda Ütőegyüttes 25 éves jubileumi koncertjére érkezett.

Steve Reich
Steve Reich