Konstantin

A legnépszerűbb klasszikus zenei részletek?

2009.12.31. 13:07

Programkereső

A BBC által közzétett lista szerint az Egyesült Királyságban a legnépszerűbb klasszikus zenei részlet a Carmina Burana "O Fortuna" kezdetű tétele. A statisztika azonban - mint általában - ezúttal is jócskán torzít.

Az elmúlt 75 év leggyakrabban sugárzott klasszikus zenéinek listáján az Orff-tétel mellett Vaughan Williams Fantázia egy Tallis-témára című darabja és Rimszkij-Korszakov Seherezádéjának egy részlete vezet az Egyesült Királyságban. A top10-be két Csajkovszkij-, és egy-egy Schubert-, Schumann-, Delibes-, Rachmanyinov- és Holst-felvétel került be.

Mielőtt azonban következtetéseket vonnánk le a britek komolyzenei ízlését illetően, a BBC listájának "apróbetűs" részét is érdemes áttanulmányozni. Ebből ugyanis kiderül, hogy a rádióban, televízióban, interneten és nyilvános helyeken sugárzott felvételek összesítésében valójában olyan művek végeztek az első helyeken, amelyek show-k, sportesemények, sorozatok és hasonló népszerű műsorok aláfestőzenéjeként érték el a kimagasló lejátszási mutatókat. Nem túl valószínű tehát, hogy az egyébként kiváló előadókkal rögzített felvételeket a klasszikus zene gyöngyszemeiként tartanák számon a brit médiafogyasztók...

A lista első tíz helyezettje:

Orff: O Fortuna (Kurt Eichhorn)

Vaughan Williams: Fantázia egy Tallis-témára (Bernard Haitink)

Rimszkij-Korszakov: Seherezádé (Charles Mackerras)

Csajkovszkij: Csipkerózsika (Mihail Pletnyev)

Schumann: Fisz-dúr románc (Jospeh Cooper)

Delibes: Sylvia (Richard Bonynge)

Rachmanyinov: II. szimfónia (Vladmir Ashkenazy)

Csajkovszkij: Csipkerózsika (Valerij Gergijev)

Schubert: V. szimfónia (Neville Marriner)