Eszter, Eliza

Mózes és Áron

2010.01.05. 16:09

Programkereső

Január 16-án a világon először hangzik el Schönberg Mózes és Áron című operája a Kocsis Zoltán által megkomponált harmadik felvonással. Játsszon a Fidelióval és nyerjen két jegyet a bemutatóra!
schönberg_160.jpg
schönberg_160.jpg

2009 júniusában került sor a Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon Schönberg művének magyarországi premierjére - akkor az utolsó felvonás csak szövegként hangzott el. Ez a momentum inspirálta Kocsis Zoltánt, a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatóját, a híres zongoraművészt arra, hogy megkísérelje befejezni azt, amire Schönbergnek nem volt módja. A német zeneszerző 1932-ben ugyan befejezte a második felvonás komponálását, de miután 1933-ban Hitler hatalomra került és őt elmozdították a berlini Szépművészeti Akadémia tanári székéből, nem tudott pontot tenni a nagyszabású kompozíció végére. Kocsis Zoltán a nyáron azonban nekiállt a mű tanulmányozásának és három Schönberg-vázlat, valamint néhány első és második felvonásbeli ütem beépítésének segítségével elkészítette az opera utolsó részét. Ahogy a Müpa Magazin számára nyilatkozta: "Úgy éreztem, mintha egy Schönberg-zeneszerzés mesterkurzuson vettem volna részt."

Kérdésünk: Mikor volt az opera két felvonásának premierje?

Ha a helyes választ az alábbi időpontig elküldi nekünk, sorsoláson vesz részt, amelyen két szerencsés megfejtőnk két jegyet nyer a koncertre.

Schönberg: Mózes és Áron - Nemzeti Filharmonikusok
2010. január 16. 19:30

Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Km.: Wolfgang Schöne (bariton), Daniel Brenna (tenor), Nemzeti Énekkar (karig.: Antal Mátyás), Budapesti Énekes Iskola Kórusa (karig.: Bubnó Tamás)
Vez.: Kocsis Zoltán

A játékban csak regisztrált felhasználóink vehetnek részt a bejelentkezést követően.

A nyertesek: xlsegs, ntamas

 

www.filharmonikusok.hu