Orbán

Irány az új főváros!

2010.01.08. 20:13

Programkereső

Ünnepélyes keretek között, és stílusosan egy linzer-torta kíséretében január 8-án átvette Pécs az Európa Kulturális Fővárosa címet Linztől. Az itthoni programsorozat nyitányát vasárnap tartják, de cikkünkben rövid ízelítőt kínálunk az év további eseményeiből is.

"Linz és Pécs közös fellépése azt is bizonyítja, hogy az Európa Kulturális Fővárosa program és progresszív szellemi mozgalom lényege - az egymás kultúrájának megismerésén túl - az összefogás. Mindez pedig példamutató formája a nemzetek közti párbeszédnek" - hangsúlyozta Balogh Gyula, az Oktatási és Kulturális Minisztérium koordinációs szakállamtitkára a Bécsben tartott ünnepélyes átadás-átvétel alkalmával.

Pécs a törökországi Isztambullal és a német Ruhr-vidékkel közösen tölti be 2010-ben az Európa Kulturális Fővárosa címet. Az EKF-rendezvények hivatalos megnyitóját vasárnap tartják a baranyai megyeszékhelyen. A különlegesnek ígérkező eseményre különleges különvonat indul: a 2010-ben tíz éves fennállását ünneplő Magyar Vasúttörténeti Park az újév első programjaként január 10-én nosztalgiavonatot indít Pécsre. A Pécs 2010 EKF programév tiszteletére Sopiane névre keresztelt élményvonat ezen a napon különlegesen kedvezményes, 2010 Ft-os retúrjeggyel vehető igénybe.

A megnyitó művészeti koncepciója az, hogy felvonultassa mindazt az értéket, eredményt és kétezer éves kulturális örökséget, amelyet Pécsen keresztül Magyarország mutatni kíván önmagának és a világnak. A megnyitó műsora Pécs kultúrtörténeti arcait mutatja be, pécsi kötődésű művészek és hírességek, valamint több száz pécsi diák közreműködésével. A megnyitón nagy farsangi menet keretében a különböző korokat és az azokból származó kulturális energiákat jelmezbe öltözve hozzák el pécsi iskolások, színészek, bábosok. A menet a Zsolnay kúttól indul és a Belvárosi templom előtti színpadhoz érkezik. A műsor folyamán a város különböző történelmi korszakai mai átiratban elevenednek meg. A műsorszámokat főleg pécsi művészek adják elő, de a záró képben pécsi, illetve innen elszármazott, vagy valamikor itt alkotó emblematikus hazai sztárok is részt vesznek.

Pécs
Pécs

A január 10-én kezdődő EKF-év során a Baranya megyei székhely és a környező települések 350 kulturális programmal és mintegy 100 civil és további 80-100 regionális társprogrammal várják az érdeklődőket egész évben, köztük olyan rendezvényekkel, mint a Fringe Fesztivál, POSZT, vagy a Magyar Fúvószenekari Nagyíj.

A 2010-es évben nagyszabású jubileumi ünnepségsorozatra készül a Pannon Filharmonikusok is. Az 1811-ben alapított együttes 200 éves jubileumi sorozata 100 héten át tart, és az alapító hangverseny 200. évfordulóján ér véget. Az ünnepi év gondosan megkomponált 200 eseményből áll: a korábbi években megszokott sorozatokon túlmenően olyan színvonalas hangversenyeket, civil programokat, az együttes történetét és muzsikusait megismertető programokat tartalmaz, amelyek során a közönség megismeri a zenekar múltját, jelenét és bepillantást nyer a jövőbe. A 2010-ben megnyíló pécsi hangversenyterem a jubileum fénypontja lesz.

A két év során több mint 30 nagyzenekari, bérletes előadást hallhat a közönség, amelyeken a zenekartól megszokott színvonalú műsorokat kortárs zeneszerzők művei egészítik ki, és az együttes megemlékezik a szintén 200 éves évfordulók kapcsán Liszt Ferenc és Erkel Ferenc munkásságáról is. Folytatódik a Világsztárok Pécsett sorozat a Pécs2010 EKF program keretében, találkozhatunk többek között Maxim Vengerovval, Patricia Kopatschinskaja-val, Fazil Say és Várjon Dénes zongoraművészekkel.

Az új hangversenyteremben új programok is indulnak. A Pannon Filharmonikusok mint rezidens zenekar a terem "alkotó ház"-ként való szakmai működtetését célozza meg. Ennek megvalósulásához hoz létre Staggione Opera produkciókat, alapítja a KlasszJazz Kreatív Műhely projektet és a Classarts.hu fesztivált. A zenekar tagjaival és művészekkel való közönségtalálkozók helyszíneként új lehetőségek nyílnak, például beszélgetés, "Kávészünet" Peskó Zoltánnal, vagy találkozók rendezése a civil kezdeményezésre létrejövő Pannon Zenebaráti Körrel.

A felépülő hangversenyterem megnyitójára a Pannon Filharmonikusok nem csupán a szívét, hanem önmagát is díszbe öltözteti. A terem megnyitójára a zenekar új fellépő ruháját Zoób Kati tervezi, aki a Magyar Kultúra követeként Pécs városának és a pécsi zenekarnak követe is egyben a nagyvilágban. A nemzetközi rangú iparművész a nagy sikert aratott Zsolnay ékszereiből kiindulva a Pannon Filharmonikusok EOZIN elnevezésű, az eozin gyönyörű színvilágát idéző anyagok felhasználásával készülő ruhakollekcióját tervezi meg. Az új kollekció bemutatója a hangversenyterem nyitóhangversenye, melyre 2010. őszén kerül sor.

A 2010. év programjai (pdf)

www.pecs2010.hu