Fülöp, Evelin

Új zenei színek

2010.01.10. 00:18

Programkereső

Nagy Péter zongoraművész és Zempléni Szabolcs kürtművész ad közös koncertet január 17-én az Óbudai Társaskörben. A műsoron a romantikus repertoár ínyencségei.
Tóth Péter
Tóth Péter

A koncerten a két jubiláló zeneszerző, a 200 éve született Schumann és Chopin, valamint Szkrjabin, Francaix, Poulenc és Theodor Kirchner zongorára illetve kürtre írt művei hangzanak el két rendkívüli tehetség, Tóth Péter és Zempléni Szabolcs előadásában.

A már hosszú évtizedek óta komoly nemzetközi karrierrel büszkélkedhető Nagy Péter nyolcéves korában nyert felvételt a Zeneakadémia akkoriban alakuló Különleges Tehetségek Iskolájába. A Magyar Rádió 1979-es zongoraversenyén elért első díja irányította rá a szakma és a közönség figyelmét. Számos hanglemezfelvételt készített a Hungaroton, Naxos, BIS, ECM és a Delos cégek számára.Olyan neves zenekarokkal lépett fel szólistaként, mint a Tokiói Szimfonikus Zenekar, a Helsinki Filharmonikusok, a Finn Rádiózenekar, a Magyar Állami Hangversenyzenekar és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara. Szólóesteket adott Európa, Japán, Korea és Ausztrália jelentős koncerttermeiben. 1987 óta a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, 2001-ben munkásságáért Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki.

Zempléni Szabolcs
Zempléni Szabolcs

Zempléni Szabolcs 1981-ben született Budapesten. Hat éves korában kezdte zenei tanulmányait, kürtölni 13 évesen kezdett. Már érettségi előtt a Nemzetközi Jeunesses Zenekar szólókürtöse, két évvel később már a Budapesti Fesztiválzenekar elsőkürtöse lett. 2005 februárjában diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Tarjáni Ferenc növendékeként. Számos hazai és nemzetközi versenysikere megkoronázásaként az év szeptemberében az első magyar és egyben az ötödik kürtművész lett a világon, akinek kiadták az I. díjat az ARD Nemzetközi Zenei Versenyen. Játszott a Frankfurti Operaház és a Drezdai Staatkapelle zenekarában, 2005 novemberétől pedig a Bambergi Szimfonikusok szólókürtöse. Zempléni Szabolcs az elmúlt években több felvételt készített a Bajor Rádióval illetve a Magyar Rádió és Televízióval.

A koncert anyagát a művészek a tavasz folyamán rögzítik, és reményeik szerint hamarosan CD-n is megjelenhet.

Új zenei színek
2010. január 14. 19:00 Óbudai Társaskör

Km. Nagy Péter - zongora, Zempléni Szabolcs - kürt

Részletes program