Dezső

Sztrájkveszély Clevelandben is

2010.01.11. 18:55

Programkereső

Ohio államban nem a tömegközlekedési dolgozók, hanem a világhírű Cleveland Orchestra, Széll György egykori együttesének zenészei fenyegettek munkabeszüntetéssel. Nekik azonban sikerült megállapodniuk.
Franz Welser-Möst
Franz Welser-Möst

Még 2009 szeptemberében járt le a zenekari tagok előző, hároméves kontraktusa, melyet újévig nem sikerült megújítani. A hónapról hónapra történő hosszabbításokból annyira elege lett a muzsikusoknak, hogy bejelentették: a sztrájktól sem riadnak vissza.

A zenekar, ahol hosszabb ideig dolgozott Pierre Boulez és Lorin Maazel is, január 6-án végül elásta a csatabárdot. A megegyezés érdekében Franz Welser-Möst zeneigazgató, és az ügyvezető igazgató önként lemondtak fizetésük egyötödéről, az alkalmazottaktól pedig 10%-ot vontak el.

A clevelandi zenészek az USA vezető zenekaraihoz mérten a hetedik legmagasabb fizetést kapták, ám a menedzsment által felvázolt – a pénzügyi válság miatt szűkülő lehetőségek miatti - 10%-os csökkentés három hellyel veti őket vissza a listán. A megszorítás a zenekar tagjai szerint azért is elfogadhatatlan, mert az együttes művészi szempontból a top5-be tartozik.

A tisztánlátás végett: a Cleveland Orchestra tagjainak jövedelme 2009-ben elérte az évi 140.000 Dollárt (csaknem 25 millió forint), és szerződésük többek között 10 hét fizetett szabadságot, 26 hét betegszabadságot biztosít heti 20 munka mellett.

Szegény clevelandiek…