Júlia, Rita

Kirill Gerstein a milliomosok klubjában

2010.01.13. 00:07

Programkereső

Az orosz zongorista nyerte a Gilmore-díjat. Az elismerés mellé háromszázezer dollárt zsebelt be a mindössze harmincéves művész.
Kirill Gerstein
Kirill Gerstein

Igaz, a mintegy 54 millió forintnak megfelelő összegnek csupán egy kisebb részét használhatja föl szabadon, 250.000 dollárt ugyanis karrierjének egyengetésére, és művészi fejlődésére kell fordítania. A Gilmore Artist Awardot 1989-ben alapították, és négyévente adományozzák világkarriert befutó zongoraművészek számára. A korábbi díjazottak listáján található többek között Piotr Anderszewski is.

Kirill Gerstein 1979-ben született Oroszországban, Voronyezsben, ahol az ország egyik speciális zeneiskolájába járt. Első zongoraversenyét 11 évesen nyerte Lengyelországban. A következő években több jazz workshop-on vett részt, 1993-ban Szentpéterváron találkozott Gary Burton vibrafon játékossal, aki ösztöndíjat kínált neki a Berklee College of Music-ra. Gerstein 1994-ben költözött Bostonba, ahol 14 évesen az iskola történetének legfiatalabb diákja lett a jazztanszakon. A Berklee-ben töltött évek alatt részt vett az egyetem nyári programjain Tanglewood-ban. Itt határozta el 1996-ban, hogy  klasszikus zenére vált. New York-ba utazott, ahol a Manhattan School of Music-ban folytatta zenei tanulmányait, és 20 évesen művészdiplomát szerzett. Ezt követően Madridban és Budapesten tanult Dmitri Bashkirovnál és Rados Ferencnél. 2001-ben megnyerte az Arthur Rubinstein Zongoraversenyt Tel Avivban, melyet a világ legjelentősebb hangversenytermeibe szóló koncertmeghívások sora követett. 2002-ben elnyerte a Gilmore Young Artist díjat, a 2005/2006-os szezonban fellépett a Carnegie Hall "Rising Star" sorozatában. 2007-től a Stuttgarti Zeneművészeti Főiskola tanára.