Fülöp, Evelin

UMZE és Perényi

2010.01.18. 17:10

Programkereső

Különleges koncertre készül az UMZE Kamaraegyüttes és Perényi Miklós csellóművész. A Thália Színházban január 28-án várják az érdeklődőket.

A műsoron Bach, Britten és Schönberg műve mellett természetesen kortárs zenei kompozíciók is felcsendülnek: Perényi Miklós ezen az estén zeneszerzőként is bemutatkozik a közönségnek. Az UMZE kamaraegyüttes története 1911-re nyúlik vissza, amikor is Bartók Béla és Kodály Zoltán létrehozták az új Magyar Zene Egyesületet. Akkori célkitűzéseik a mai napig aktuálisak, hiszen a 20. század immáron klasszikus kompozícióinak repertoáron tartásán túl a jelenlegi tagság is a kortárs magyar és külföldi zeneszerzők legfrissebb műveinek megismertetését tartják legfontosabb feladatuknak. Az újraálmodott UMZE 1997 őszén adta első koncertjét. Azóta a név közismert lett a magyar zenei életben.

2A419E0D-7273-40D7-AF4C-5D089E4240DF

Hasonlóan legendás életutat, történetet tudhat magáénak az est másik főszereplője, Perényi Miklós is, akit hét éves korában fedeztek fel és olyan jeles művészek segítették szárnypróbálgatásait, mint Banda Ede vagy Enrico Mainardi. A nagy kiugrásra 1963-ban került sor, amikor is a diploma megszerzése után díjat nyert a Casals Nemzetközi Gordonkaversenyen, Budapesten. Perényi Miklós, a kétszeres Kossuth-díjas csellóművész 1980 óta tanít a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, számos nemzetközi fesztivál meghívott művésze, aki most Ritornello per 21 és Három változat című művével komponista képességeit is megcsillogtatja.

www.umze.hu