Fülöp, Evelin

A zenéről beszélnek Győrött

2010.01.18. 22:03

Programkereső

Április 22-25. között újjáéled a ’80-as évek közepéig rendszeresen megszervezett győri zenei nevelési konferenciák hagyománya. Idén a kórusok állnak a rendezvény középpontjában.

Úttörő szerepet vállal a befektetők mellett a kultúrára is odafigyelő Rába-parti megyeszékhely, amikor az 1967 és 1983 között tartott zenei nevelési konferenciasorozatot újra elindítja. Az április utolsó hétvégéjén rendezett négynapos találkozó nem titkolt célja, hogy az egyre szűkülő térben mozgó művészekoktatás értekeire, eredményeire és fontosságára felhívja a figyelmet.

Az események két szálon futnak majd. A kórustalálkozó keretében közel harminc kórus vesz részt az Éneklő Ifjúság győri minősítő fesztiválján. A helyi együttesekhez csatlakoznak Győr testvérvárosai: Ingolstadt, Poznan és Colmar énekkarai, valamint  a Dunaszerdahelyi Kamarakórus és a Galánta Kamarakórus.

A párhuzamosan zajló konferencián többek között Szőnyi Erzsébet, Párkai István, Kokas Klára a Kodály-módszerről tart előadást, de a meghívott szakértők között lesz Hámori József akadémikus is, aki a muzikalitás és a kreativitás kapcsolatáról beszél majd. A konferencia a Kodály-zenepedagógia hagyományait ápoló plenáris ülések mellett szakmai workshopokat és gyakorlati kurzusokat is kínál, többek között Erdei Péter és Thész Gabriella vezetésével.

Kórustalálkozó és zenei nevelési konferencia Győrött
Kórustalálkozó és zenei nevelési konferencia Győrött

A programokat beharangozó sajtótájékoztatón Devich János, a Liszt Akadémia rektorhelyettese a kórusban éneklés közösség- és közönségformáló erejére mutatott rá, a Győri intézményvezetők pedig a fenntartó önkormányzat nagyvonalúságának is köszönhető szakmai sikereikről számoltak be. Párkai István nyugalmazott professzor a régi szép idők felidézése mellett emlékeztetett a konferenciák örök dilemmájára, mely szerint "nem biztos, hogy az fog eljönni, akinek a legnagyobb szüksége volna rá". Szavait annál is inkább találónak érezhetjük, mert a mai magyar zeneoktatási rendszer Kodály-módszerhez és a kórusmozgalomhoz nem kötődő, ám annál égetőbb problémái ezúttal nem kapnak kitüntetett figyelmet Győrött. Ám a konferencia szervezői azt ígérték, a következő években - amennyiben sikerül újra hagyományt teremteni az áprilisi győri találkozóval - a hangszeresekre is nagyobb figyelmet fognak fordítani.

A kórustalálkozóra és a konferenciára az ország minden részéből várják a jelentkezőket.