Bernát, Felícia

Igazi csemege

2010.01.20. 14:57

Programkereső

Szvjatoszlav Richter Magyarországon (1954–1993) címmel tizennégy CD-ből álló reprezentatív album jelent meg az MR3-Bartók Rádió és a BMC közös kiadásában. Az orosz zongoraművész hangversenyeit valamint azok részleteit tartalmazó anyagot Ránki Dezső válogatta.

A Magyar Rádió 1954-től kezdve rögzítette Richter budapesti hangversenyeinek legjavát, és részben vidéki fellépéseit is. Ez a hatalmas mennyiségű és óriási értékű hangfelvétel mindeddig csak rádióban volt hallható. A most megjelent album hiánytalanul tartalmazza Richter nyolc budapesti hangversenyét, ezen felül egyéb magyarországi fellépéseiből is szemezget. "A kiadvány egyik fő vonzereje lehet, hogy számos olyan ritkaságot tartalmaz - Schubert-, Mendelssohn-, Chopin-, Liszt- és Ravel-műveket, Haydn-szonátát, Debussy-dalt Nyina Dorliac-kal -, amelyeket Richter csak Magyarországon játszott, vagy csak itt vették fel azokat", mondta Farkas Zoltán, az MR3-Bartók Rádió főszerkesztője a keddi sajtótájékoztatón. A sajtóeseményen jelen volt Bruno Monsaingeon filmrendező, aki számos muzsikusről - többek között Richterről is - készített portréfilmet, valamint több, szintén muzsikusokat bemutató könyv írója.

Bruno MonsaingeonRichter-album, sajtótájékoztató
Bruno MonsaingeonRichter-album, sajtótájékoztató

"Leírhatatlan személyes kisugárzása, egyedülálló fizikai, szellemi adottságai és tudása mellett hozzáállásának egyszerűsége, komolysága és becsületessége is évekre ellátott bennünket erővel, kedvvel a tanuláshoz, zenéléshez", írja Ránki Dezső a kiadvány bevezetőjében. A kísérőfüzetben az értékes, archív fotók mellett Papp Márta zenetörténész Richter magyarországi fellépéseiről és az egyes koncertekről írt tanulmányai is olvashatók. 

Szvjatoszlav Richter az egyetlen volt a 20. század legnagyobb külföldi előadóművészei közül, aki négy évtizeden keresztül, 1954 és 1993 között rendszeresen fellépett Magyarországon. Előfordult, hogy hirtelen elhatározással állt meg Budapesten, de hangversenyére hirdetés nélkül is tódult a közönség. Összesen huszonnyolc szólóestet adott a magyar fővárosban, tizenhármat vidéki városokban, Miskolcon, Győrött, Pécsett, Szombathelyen, Sopronban, Veszprémben, Debrecenben és Szegeden, emellett tizenegy zenekari koncerten szerepelt szólistaként, valamint nyolc alkalommal énekes és hangszeres művészek, kamaraegyüttesek partnereként.

www.mr3.hu
www.bmc.hu