Eszter, Eliza

Barátságos művészek

2010.01.21. 15:00

Programkereső

A tavalyi, eredményekben igen gazdag év után az előttünk álló esztendő is szép sikerekkel kecsegteti a négy, ifjú művészt, akik ismét az MTA Dísztermében koncerteznek. Várdai, Baráti, Farkas szerdán személyesen is beszámolt idei terveiről.

A Trónörökösök a színen, a klasszikus zeneművészet új generációjának koncertsorozata 2008 novemberében azzal a céllal indult, hogy az ígéretes tehetségnek lehetőséget biztosítson a nagyközönség előtti bemutatkozásra. Azóta számos versenyen, lemezfelvételen, mi több diplomakoncerten bizonyították rátermettségüket a fiatalok, akik ezeken a koncerteken azóta törzsközönséget - vagy ne adj' Isten rajongótábort - is gyűjtöttek maguk köré. A másik nem titkolt cél is - miszerint a fiatal közönséget is szeretnék becsalogatni a koncertterembe - elérhető közelségbe került, hiszen rengeteg kamasz, fiatal felnőtt látogatott el eddig is a hangversenyekre.

Bíró Csilla impresszárió, a Starlet Music Management vezetője, a sorozat kitalálója ezúttal különleges kedvezményekkel várja a közönséget, hiszen lehetőséget biztosít, hogy a zeneiskolások vagy a kisebb gyerekek, akik felnőtt kíséretében érkeznek, korlátozott számban, de ingyenesen vehessenek részt ezeken az esteken, továbbá az egyetemistáknak és a diákoknak olcsóbban váltható jegyeket biztosít. "A mai, válsággal és sok-sok gonddal sújtott környezetben a zene világa és ezek a koncertek az egyik legjelentősebb szellemi tápláléknak számítanak, ahol a lélek és a szellem egyaránt felfrissülhet, harmóniát találhat" - fogalmazott a szerdán tartott sajtótájékoztatón.

TrónörökösökVárdai István, Baráti Kristóf, Farkas Gábor, Fülei Balázs
TrónörökösökVárdai István, Baráti Kristóf, Farkas Gábor, Fülei Balázs

Az előző koncertsorozathoz képest nagy változás, hogy most nem szólista minőségben lépnek fel az ifjú művészek, hanem egymás kamarapartnereiként. A hangversenyek műsorán jól és kevésbé ismert művek szerepelnek a 18-20. századból.

A sajtóeseményen a három jelen lévő fiatal az elmúlt év eredményeiről és a következő év terveiről is beszámolt, Fülei Balázs tel-avivi tanulmányai miatt nem tudott jelen lenni. Baráti Kristóf új repertoár kidolgozását, új művek megtanulását tűzte ki célul, hogy a megfelelő szakmai minőséget állandóan fenn tudja tartani. Amellet, hogy Németországban is kiadták Bach hat hegedű szólószonátáját és partitáját tartalmazó lemezét és számos helyre hívják koncertezni, minél többször szeretne fellépni itthon is. Farkas Gábor a 2009-es évet eddigi pályafutásának legsikeresebb évének titulálta. Weimari versenygyőzelme olyan folyamatokat indított el, amelyek a külföldi szereplések irányába hatnak. Itthon március 15-én hallhatjuk Pécsett, ahol Liszt Haláltánc című művét játssza majd. Várdai István 2008-as versenygyőzelmének köszönhetően tavaly számos meghívásnak tett eleget, és örömmel tölti el, hogy 2010-ben már nem "csak" a győztest, hanem a művészt is látják benne és kíváncsiak rá ilyen minőségben is, így visszahívják őt számos helyszínre. Fontosnak tartja, hogy Magyarországon már sikerült kialakítani a törzsközönséget, ami egy művész motivációjának igen fontos része. Ő is új repertoáron dolgozik, legközelebb pedig pénteken találkozhatnak vele a zenerajongók Pécsett, ahol az EKF nyitórendezvényének részeként Beethoven Hármasversenyét játssza Kelemen Barnabással, Jandó Jenővel és a Peskó Zoltán vezényelte Pannon Filharmonikusokkal.

www.starlet.hu