Hella

Európa legjobb egyházzenésze

2010.01.21. 11:42

Programkereső

Egy brit karnagy kapja az idei Európai Egyházzenei Díjat. Marcus Creed a kitüntetést júliusban, Schwäbisch Gmünd városában, az Európai Egyházzenei Fesztivál keretében veheti át.
Marcus Creed
Marcus Creed

Az idén 12. alkalommal átadott díjat azoknak az előadóknak és zeneszerzőknek adják át, akik az egyházi zene területén kimagaslót alkotnak. A korábbi díjazottak névsorában Arvo Pärt, Sofia Gubaidulina, Krzysztof Penderecki és Helmuth Rilling ismegtalálható.

Az indoklás szerint Marcus Creed az egyházzenei művek magas színvonalú, stílusos előadásáért kapta az elismerést. A karnagy 1951-ben született Eastbourne-ban. A cambridge-i King's College, az oxfordi Christ Church College és a londoni Guildhall School of Music and Drama növendéke volt. 1977 óta él Berlinben, jelenleg a Deutsche Oper kórusának vezetője, és a német főváros művészeti egyetemének oktatója. A Neue Musik csoporttal és a Scharoun Ensemble-lal zongoristaként és karmesterként is dolgozott. 1987 és 2001 között a RIAS kamarakórust vezette, 2003 óta a SWR (Délnyugat-német Rádió) stuttgarti kórusának művészeti vezetője.

Az alábbi videón Händel Brockes-passióját vezényli. Közreműködik az Collegium Vocale Gent és az Akademie für Alte Musik, Berlin. (Hasonló felállásban Budapesten is elhangzott ez a produkció 2009. április 9-én.)