Júlia, Rita

Vándorló koncertek

2010.01.25. 15:40

Programkereső

A Zeneakadémia felújítása miatt az intézmény saját szervezésű Alma Mater koncertsorozata a Francia Intézetbe költözik. Az új helyszínen zajló első hangversenyre február 5-én kerül sor.
Francia Intézet
Francia Intézet

A péntekenként jelentkező sorozat elindítása a francia-magyar kapcsolatok szempontjából is jelentős kezdeményezés, a Zeneakadémia és a Francia Intézet között azonban nem ez az első kiemelkedő együttműködés. 2008 decemberében például a Francia Intézet támogatásával jöhetett létre az a Müpa-beli koncert, ahol először hangzott el itthon Messiaen Turangalila-szimfóniája, de nem kell messzire mennünk az időben, ha Bella Máté, a Zeneakadémia hallgatójának teltházas szerzői estjére gondolunk, amelyre a Bem rakpart menti épületben került sor.

Dr. Batta András, a Zeneakadémia rektora a hétfőn tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a Francia Intézet nem egy hely, amit jobb híján megszereztek, nem a koncertek "éjjeli menedékhelyeként" tartják számon. Itt a legtehetségesebb fiatalok lépnek majd fel, a legszélesebb repertoárral, amelyben természetesen a francia szerzők művei kiemelten szerepelnek.

Fazekas Gergely, a programsorozat egyik összeállítója a reprezentatív koncertsorozatból a március 19-i Chopin 200 című koncertet emelte ki, ahol Farkas Gábor és Lajkó István adnak kétzongorás estet úgy, hogy a kétszáz éve született zeneszerző két zongoraversenyét váltott szóló és zenekari felállással adják elő. Április 23-án egy másik Chopin-estre kerül sor, ahol Balázs János szólaltatja meg a komponista remekműveit. A május 21-én sorra kerülő kortárs zenei esten szintén hallhatunk francia művet, ezúttal Pierre Boulez tollából. Az est karmestere és művészeti vezetője Horváth Balázs lesz. Június 4-én az ötven éve elhunyt Weiner Leóra emlékeznek, június 11-én pedig az idei sorozat utolsó koncertjére kerül sor. A tizenkét hangversenyből álló eseménysor műsorát a Zeneakadémia és a Francia Intézet honlapjáról is elérhető, hamarosan induló mikroszájton és ezen a linken lehet megtekinteni.

Jérome Bloch, a Francia Intézet programigazgatója - mellesleg koncertező zongoraművész - elmondta, hogy látva az eddigi közös megmozdulások sikerét, nem volt kérdéses az Alma Mater koncertsorozat befogadása sem. "A budapesti Francia Intézet nemcsak a francia kultúra közvetítője, fontosnak tartjuk a francia-magyar, valamint az európai szintű együttműködéseket is" - fogalmazott. Az intézet szoros kapcsolatot ápol a diákokkal, egyetemistákkal is: számos programmal, köztük koncertekkel (amelyre diákigazolvánnyal csak 500 Ft a belépő), épületvezetéssel, vitaestekkel, konferenciákkal, kiállítással, konferenciákkal várják a fiatalokat.

www.lisztakademia.hu
www.franciaintezet.hu