Konrád, Tivadar

A Grammy klasszikusai 2010

2010.02.01. 14:43

Programkereső

Átadták az Amerikai Hanglemez-akadémia (Recording Academy) éves díjait Los Angelesben. Az év legjobb klasszikus zenei albuma a Michael Tilson Thomas dirigálta Mahler-lemez lett.

Mahler VIII. szimfóniáját és az Adagio zenekarra című művét, a San Francisco-i Szimfonikusok és a San Francisco-i Ének- és Gyerekkar előadásában tartalmazó lemez a legjobb hangmérnöknek járó díjat is elnyerte - így Peter Laenger részesült az elismerésben -, továbbá a zsűri szerint a legjobb énekkari teljesítmény is ezen a felvételen hangzik el. Az év producere Steven Epstein lett, aki többek között a legjobb crossover albumnak kikiáltott Yo-Yo Ma és barátai című CD-t jegyzi.

Mahler-lemez, San Franciscó-i Szimfonikusok, vez: Michael Tilson Thomas
Mahler-lemez, San Franciscó-i Szimfonikusok, vez: Michael Tilson Thomas

A legjobb zenekari előadás díját James Levine és a Bostoni Szimfonikus Zenekar, valamint Daniel Harding és a Londoni Szimfonikusok kapták. A legjobb zenekar élén játszó hangszeres szólista Vladimir Ashkenazy, a legjobb szólista Sharon Isbin lett. Kamarazene kategóriában az Emerson Quartet és a Paul Hiller vezényelte Ars Nova Copenhagen & Theatre of Voices lett az első. Az énekesek közül Renée Fleming, a kortárszenei kompozíciók közül pedig Jennifer Higdon Ütőhangszeres concertója bizonyult a legjobbnak.

www.grammy.com