Júlia, Rita

Palestrina: Hodie Christus natus est

2010.02.01. 00:24

Programkereső

1594 február 2-án halt meg a reneszánsz vokálpolifónia legnagyobb mestere, Giovanni Pierluigi da Palastrina. Hodie Christus natus est című miséjét a Gabrieli Consort és a Gabrieli Players adja elő Paul McCreesh vezetésével. VIDEÓ

Palestrina egész életét szülővárosában és Rómában töltötte. Tanulóéveiben a S. Maria Maggiore fiúkórusában énekelt. Először a palestrinai főtemplom orgonistájaként és karnagyaként alkalmazták, majd a római Szt. Péter-bazilikához tartozó Capella Giulia zenemestere volt. 1554-ben első nyomtatásban megjelent művét, a 4-5 szólamú misék első könyvét III. Gyula pápának ajánlotta, aki felismerte zsenijét, és elrendelte Palestrina pápai kórusba való felvételét annak ellenére, hogy nem volt pap és nős volt. A következő évben a lateráni S. Giovanni-templom karnagyává nevezték ki, majd Róma harmadik főtemplomában, a S. Maria Maggioréban volt karnagy. Később a Collegium Romanumban és Ippolito d’Este kardinális udvarában szolgált, végül 1571-től haláláig, 1594. február 2-ig újra a Szt. Péter-bazilikában működött. 

Az alábbi videókon Palestrina Hodie Christus natus est kezdetű miséjének Kyrie és Gloria tételei láthatók. Előadják: a Gabrieli Consort és a Gabrieli Players, vezényel Paul McCreesh. A kiváló brit karmester pályája az általa alapított Gabrieli Consort vezetőjeként az 1980-as évek elején indult: a főleg reneszánsz és barokk zenét előadó együttes néhány év alatt világhírű lett. Bár máig a historikus zenei irányzat egyik meghatározó képviselőjének tekintik, a sokoldalú művész szívesen dolgozik modern szimfonikus zenekarokkal is, elsősorban a bécsi klasszikus és a 20. századi repertoár tolmácsolójaként.