György

Farsang a MÁV Zenekarral

2010.02.02. 10:53

Programkereső

Egy háromszögletű kalap és az ökör, mely a háztetőn táncol, valamint egy bűvészinas – vajon mi a közös bennük? Természetesen a karnevál, a farsang. A MÁV Szimfonikus Zenekar vidám műsorral köszönti ezt az időszakot.
Kollár Imre
Kollár Imre

A február 3-i, a Budapesti Operettszínházban rendezett hangversenyt Weiner Leó 1907-ben komponált Farsang című karakterdarabja nyitja, majd Dvořák Karnevál nyitánya, következik, amelyben az életöröm, a derű és a jókedv pompás ábrázolása követhető nyomon. 

Régi orosz monda nyomán komponálta Borodin életenek fő művét, az Igor herceg című operát. A címszereplő a polovec tatárok fogságába kerül. Koncsak, a kán tisztelettel bánik vele, szövetséget kínál és eközben bemutatja Igornak népe táncait, valamint a harcosok fegyveres parádéját. E jelenet zenéje a színekben gazdag, keleties, nagyon hatásos Polovec táncok. 

Vidám, pikáns történetet mesél el De Falla A háromszögletű kalap című műve, melyből néhány, különböző karakterű tétel csendül fel. Eredetileg Charlie Chaplin egyik némafilmjéhez szánta kísérőzenének Darius Milhau Az ökör a háztetőn című művét, ám később - zeneszerző barátaival, a "Hatok" csoportjának segítségével - balett, pantomim és cirkuszi elemekből összeállított bolondos színpadi játékot készített belőle.

Paul Dukas A bűvészinas című szimfonikus scherzója zárja az estet, a programzene tipikus, sokat idézett példája: Goethe híres elbeszélő költeményét mondja el a zene nyelvén szinte szóról-szóra, mesterien ábrázolva a történetet és a címszereplő érzéseit.

 

MÁV Szimfonikusok
2010. február 3. 19:00
Budapesti Operettszínház

Vez.: Kollár Imre

Weiner Leó: Farsang
Dvorák: Karnevál nyitány
Borodin: Polovec táncok
De Falla: A háromszögletű kalap - szvit
Darius Milhaud: Ökör a háztetőn
Dukas: A bűvészinas

Erdélyi Miklós-bérlet 

 

www.mavszimfonikusok.hu