Ervin

Bécs csodája

2010.02.05. 10:14

Programkereső

Február 5-én és 6-án az osztrák Tonkünstler Zenekar Andrés Orozco-Estrada vezényletével lép fel a Művészetek Palotájában. Az együttes a Nemzeti Filharmonikusok meghívására érkezik hazánkba.
Tonkünstler Zenekar
Tonkünstler Zenekar

Egy pozsonyi vendégjáték alkalmával született meg az ötlet: a volt Osztrák-Magyar Monarchia országai immár európai uniós tagként elevenítsék fel a régi hagyományt; vezető együtteseik zenei nagykövetként muzsikáljanak egymás országaiban. Negyedik éve zajlik a "műsorcsere" öt vezető szimfonikus zenekar részvételével. A Cseh, a Szlovén, és a pozsonyi Szlovák Filharmonikusok, az osztrák Tonkünstler Zenekar, és a magyar Nemzeti Filharmonikusok ellátogatnak egymás országaiba, ahol a vendéglátó fél rendezi a koncertet, az utazó együttes pedig fedezi az egyéb költségeket. Így mindenki négyszer vendég, és négyszer vendéglátó. A 2007 márciusában indult Európa szívében elnevezésű projekt nagy közönségsikerrel zajlik.

2004 júniusában Andrés Orozco-Estrada beugró karmesterként dirigálta az Alsó-Ausztriai Tonkünstler Zenekart, a Der Standard tudósításában a karmestert "Bécs csodájának" nevezte. A műsor zárószámaként Brahms I. szimfóniáját vezényli.  Előtte a csodálatos hangú, nagy zenei műveltségű, sokoldalú, kísérletező kedvű szoprán énekesnő, Christiane Oelze Villa Lobos, Wolf és R. Strauss dalokat énekel.

Tonkünstler Zenekar
2010. február 5. 19:30

Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Km.: Christiane Oelze (szoprán)
Vez.: Andrés Orozco-Estrada


Villa-Lobos: Bachianas Brasileiras, No. 5
Wolf: Olasz szerenád; Ima (a Mörike-dalokból, No. 28); Mignon (a Goethe-dalokból)
R. Strauss: Szeptember (a Négy utolsó énekből); Muttertändelei, op. 43 No. 2
Brahms: I., c-moll szimfónia, op. 68

Az "Európa szívében" zenekari csereprogram keretében

www.filharmonikusok.hu