Emma

Klasszikus sikkasztás

2010.02.09. 16:50

Programkereső

A Salzburgi Húsvéti Fesztivál és a Londoni Filharmonikusok kasszáját is saját gyarapodásukra használták a munkatársak. Az osztrákoktól 2, az angoloktól 2,7 millió euró hiányzik.
euro, pénz, money
euro, pénz, money

Salzburgban Michael Dewitte, a fesztivál igazgatója áll a támadások középpontjában, akit decemberben már elbocsátottak hivatalából. A vádak szerint a szponzori támogatások mintegy öt százalékát utalta át külföldi bankszámlákra, sajátosan számolta el a költségeket, és olyan szolgáltatásokért fizettetett a fesztivállal, amit nem vettek igénybe. A kisebb tételek között szerepel egy 585 eurós taxiszámla (a salzburgi reptérről a városba), de feleségének rendszeresen utaltatott át nagyobb összeget, és háromszázezer euró kedvezményezettje pedig egy nem létező cég észak-ciprusi számlája volt. Dewitte a vádakat tagadja.

Eközben a Salzburgi Húsvéti Fesztivál műszaki vezetője, Klaus Kretschmer öngyilkosságot követett el, a város egyik hídja alatt találták meg komoly sérülésekkel, ezsméletét vesztve. Jelenleg kómában tartják orvosai. Kretschmert azzal vádolják, hogy hétszázezer eurót számlázott a fesztiválnak, ám ő csak közvetítő volt, mivel a munkálatokat München közeli vállalatok végezték el. Ő is ártatlannak vallja magát az ügyben.

A fesztivál elnöke, Salzburg város vezetője, Gabi Burgstaller úgy nyilatkozott, hogy neki fogalma sem volt ezekről az ügyekről, mivel a Deloitte és az Ernst & Young által auditált adatokat a fesztivál szervezőitől kapta. A két cég azonban sietett leszögezni, hogy nem auditálta teljes körűen a fesztivált.

A Bécsi Staatsopert igazgató Ioan Holender attól tart, hogy a közvélemény összemossa majd a Salzburgi Ünnepi Hetekkel a tavaszi rendezvényt - s erre azért is van esély, mert azonos épületben működik a két rendezvény szervezője és azonos infrastruktúrát használnak -, ami március 27-én kezdődik, és a Berlini Filharmonikusok koncertjei mellett Az istenek alkonyának előadásával borsos áron csábítja a városba a komolyzene-kedvelőket.

Míg Ausztriában nyolc személy áll a rendőrség látókörében, Londonban csak egy vádlott van. A 35 éves Cameron Poole 2004-ben kezdett a Londoni Filharmonikusoknál dolgozni általános és pénzügyi igazgatóként. A zenekar büdzséjéből saját célra 2,6 millió eurót használt, ám ezt nem zenei szervezeteknek folyósította, ahogyan a pénzügyi jelentésekben állt, hanem dél-londoni házára, ékszer- és műtárgyvásárlásra fordította.