György

Maratonok és operák

2010.02.11. 09:59

Programkereső

A Budapesti Fesztiválzenekar februárban négyszer is jelentkezik koncertekkel a Művészetek Palotájából. 21-én egész napos Beethoven-maratont rendeznek, 24-én, 26-án és 28-án pedig Mozart Don Giovanni című operáját játsszák.

Csonka András, a szerdán tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy számos, a közönség körében is népszerű, közös projekten dolgoztak már a Fesztiválzenekarral. 2008-ban a Csajkovszkij-maratonnal kezdődött tavaly Dvorákkal folytatódott az egy-egy zeneszerzői életművet felvázoló egész napos hangversenyek sora. A Mozart-operák előadásai szintén 2008-ban indultak a Cosí fan tuttéval, majd 2009-ben Fischer Iván rendezésével és vezényletével a Figaro házasságát vitték színre. Idén a három Da Ponte-opera utolsó darabjával, a Don Giovannival várják az érdeklődőket.

Fischer Iván, a Don Giovanni dirigense és rendezője az operával kapcsolatban kiemelte, hogy az integrált operarendezés előnye abban áll, hogy a zene és a cselekmény teljes összhangban van. "Az operajátszás nagy veszélye, hogy a különböző tényezők gyengítik egymást. Én azt szeretném elérni, hogy a néző figyelme soha ne legyen megosztva a látvány és a zene között" - mondta a karmester.

894D264E-129D-463E-8B5E-AC96D8C65EE7

Fischer Iván, a Beethoven-maraton művészeti vezetője kiemelte, hogy a tizenegy koncertből álló eseménysor programjait a kapunyitás jegyében tervezték meg. Ezekre a koncertekre, videovetítésekre, kiállításokra ugyanis azok is ellátogatnak, akik ritkán járnak komolyzenei rendezvényeken. A maratonok központi zeneszerzőjét két szempont alapján választják ki: a gazdag életmű és a közönség-vonzerő szerint, a műsorokat pedig mindig úgy állítják össze, hogy a népszerű és közismert művek mellett ritkán hallható különlegességek is helyet kapjanak.

Körner Tamás, a Budapesti Fesztiválzenekar igazgatója hozzátette, hogy bár Fischer Ivánnak nincsenek operarendezői ambíciói, de ezekre az unikális produkciókra, a három Mozart-opera egyéni adaptációjára nagyon nagy a nemzetközi érdeklődés. A Don Giovanni további különlegessége, hogy nem félig, hanem teljes egészében szcenírozott előadás lesz, továbbá a produkcióba bekapcsolódnak a Színház és Filmművészeti Egyetem második évfolyamos hallgatói. A maratonnal kapcsolatban elmondta, hogy egy nap alatt hatszáz művész fog fellépni a tizenegy koncert során, amiket - az eddigi tapasztalatok alapján - sokan örömmel fogják egytől egyig végig hallgatni. A videovetítések anyagát a koncerteken el nem hangzó művekből állították össze olyan előadók tolmácsolásában, akiknek életművében meghatározó szerepe volt a német zeneszerzőnek. A kiállítás ezúttal a bonni Beethoven Házból érkezik és Beethoven és a IX. szimfónia címmel látható majd.

A Beethoven-maraton részletes műsora innen tölthető le.

Mozart: Don Giovanni
2010. február 24., 26., 28. 19:00

Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Km.: Tassis Christoyannis (Don Giovanni), Kristinn Sigmundsson (Kormányzó), Laura Aikin (Donna Anna), Megyesi Zoltán (Don Ottavio), Juliane Banse (Donna Elvira), José Fardilha (Leporello), Sunhae Im (Zerlina), Molnár Levente (Masetto), Budapesti Fesztiválzenekar, Budapesti Stúdió Kórus (karig.: Strausz Kálmán)
D-j.: Zeke Edit
Vez., rend.: Fischer Iván

www.bfz.hu
www.mupa.hu