György

Fonogram-klasszikusok

2010.02.12. 12:04

Programkereső

Idén első alkalommal került be a Fonogram - Magyar Zenei Díj kategóriái közé a klasszikus és a kortárs zene négy másik, új kategória mellett. A tizennyolcadik alkalommal átadott elismerések alapvetően a könnyőzene képviselőit célozzák.
0894CF70-CD2E-4977-81FD-DF629A0394BA

Az év klasszikus zenei albuma a Bartók Új Sorozat 10. lemeze lett, amelyen gyermek- és női karok hallhatók a Cantemus Gyerekkórus és a Pro Musica Leánykar előadásában, Szabó Dénes vezényletével. A díjat Kocsis Zoltán adta át a szerda esti gálán. Az év hazai kortárs komolyzenei albuma a SC.ART Jól temperált univerzum című lemeze lett. Az együttes tagjai: ifj. Kurtág György, Lengyelfi Miklós és Márton András. A díjat Geiger György trombitaművész adta át. 

A Fonogram díjat (Arany Zsiráf díj néven) a Magyar hanglemezkiadók Szövetsége (MAHASZ) közgyűlése 1992 szeptemberében hozta létre. A díj neve 2004-től kezdve Fonogram - Magyar Zenei Díjra változott. A könnyűzenei kategóriákban a bolti eladások, illetve a zenei újságírókból, producerekből, zenekereskedelmi szakemberekből, stb. álló széles körű szakmai jelölőbizottság szavazatai alapján kialakult 5-5 (holtverseny esetén 6) jelölt közül választja ki az esemény napján az egyes kategóriák győzteseit a 13 tagú Fonogram Bizottság.

SC.ART A jól temperált univerzum, CD
SC.ART A jól temperált univerzum, CD

A komoly- és népzenei kategóriákban az öttagú Fonogram Komolyzenei és Népzenei Bizottság dönt, melynek tagjai Devich János - gordonkaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professor emeritusa, dr. Halmos Béla - autentikus népzenei előadóművész, zeneszerző, kutató, Popa Péter - brácsaművész, a Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetsége főtitkára, Szirányi János - zeneművész, zenei szerkesztő, a Bartók Béla Emlékház igazgatója és Victor Máté - zeneszerző, előadóművész, zenei szerkesztő, a Magyar Zenei Tanács elnöke volt.

www.fonogram.hu