Béla

Íme, felmegyünk Jeruzsálembe

2010.02.12. 00:17

Programkereső

Február 14-én vasárnap délelőtt J. S. Bach Sehet, wir gehn hinauf gen Jerusalem című kantátája szólal meg a Deák Téri Evangélikus templomban. Közreműködik a Lutheránia Ének- és Zenekar, Kamp Salamon vezényletével.
Lutheránia Ének- és Zenekar
Lutheránia Ének- és Zenekar

A délelőtt 11 órai istentiszteleteken az egyházi esztendő ünnepeinek megfelelő teljes Bach-kantáták hangzanak el liturgikus keretben. Február 14-én, Ötvenedvasárnap a BWV 159-es "Sehet, wir gehn hinauf gen Jerusalem" kezdetű kantátát adja elő a Lutheránia Ének- és Zenekar, Kamp Salamon vezényletével.

A Tamás-templomban J. S. Bach feladatai közé tartozott, hogy az egyházi esztendő minden vasárnapjára egy kantátát írjon, azt a templom zenekarával, valamint a Tamás-iskola növendékeivel előadja. Ötvenedvasárnap (farsangvasárnap) a negyven napos böjt előtti utolsó vasárnap, de a kantáta már Jézus szenvedéseire mutat; az első tétel szövege Lukács evangéliumából való: "Íme, felmegyünk Jeruzsálembe, és beteljesedik minden, amit a próféták megírtak az ember fiáról" - a többi tétel szövegírója Bach gyakori szerzője, Picander, valamint más Bach-kortárs költők. A kantáta első előadása feltehetően 1729-ben volt.

2010. február 14. 11:00
Deák Téri Evangélikus Templom
Km.: Gémes Katalin, Szigetvári Dávid, Bartinai Gábor, Mekis Péter (ének), Lutheránia Ének- és Zenekar
Vez.: Kamp Salamon