Márk

Tagokat toboroz az Eurázsia Szimfonikus Zenekar

2010.02.14. 00:58

Programkereső

Európa és Ázsia kapcsolatainak szorosabbra fonása érdekében hozták létre az Euroasian Symphony Orchestrát, amely magyar fiatalokat is vár tagjai közé. A jelentkezés feltételei: betöltött 18. életév, hallgatói jogviszony felsőfokú zenei oktatási intézményben. A jelentkezés határideje 2010. március 1.
EFFFD210-4BE7-4386-A5E8-3D6A2B341A9E

A 2010. nyári zenekari próbaidőszak augusztus 5-14 között lesz Szöulban (Dél-Korea), amit nagy valószínűséggel egyhetes turné követ. A betanulandó művek Mahler II. ("Feltámadás") szimfóniája és a belga zeneszerző, Guillaume Lekeu egy műve.

A jelentkezőknek önéletrajzot valamint három szabadon választott, fenti művek nehézségének illeszkedő szólómű felvételét kell a Jeunesses Musicales Hungary (Ifjú Zenebarátok Magyarországi Szervezete) számára kell eljuttatni 2010. március 1-ig, lehetőleg elektronikus formátumban. A felvételek valódiságát és eredetiségét a jelentkező hangszertanárának és a képző intézménynek kell írásban igazolnia. A felvételek bármilyen közismert formátumban és hordozón leadhatók.

A szokásos szimfonikus zenekari hangszerek mellett hárfások és orgonisták jelentkezését is várják. A Mahler-szimfónia nagy apparátusára való tekintettel klarinétosoknak, kürtösöknek és ütősöknek különösen nagy esélyük van a bekerülésre. A turné költségeit az EU tagállamai, illetve a Dél-koreai szervezők állják.

A kezdeményezés célja, hogy a muzsika szeretetét osztó fiatalok a zene nemzetközi nyelvének segítségével áthidalják a kulturális, nyelvi és társadalmi különbségeket. A 2009-ben kezdeményezett Euroasian Symphony Orchestra szervezője a Dél-koreai Európai Kultúrintézet, a zenekar művészeti vezetője és karmestere Elahiu von Erlenbach.

A közel ötven országból érkező mintegy száz kiválasztott zenekari tagot a Berlini Filharmonikusok, a Szöuli Filharmonikusok és a belga Quartz Ensemble tagjai mentorálják majd.

További, részletes információk a Jeunesses Musicales Hungary honlapján olvashatók.