Konrád, Tivadar

Zenei díjat kaphat a pápa

2010.02.16. 10:58

Programkereső

A tavaly novemberben megjelent Alma Mater - Zene a Vatikánból című lemezével XVI. Benedek pápa esélyes a Classical Brit Award elnyerésére. A győztes nevét májusban hozzák nyilvánosságra.
XVI. Benedek pápa, Alma Mater Zene a Vatikánból, CD
XVI. Benedek pápa, Alma Mater Zene a Vatikánból, CD

Az év albuma kategóriában tíz jelölt indul, köztük Faryl Smith, a Britain's Got Talent brit tehetségkutató versenyek felfedezettje, továbbá Rhydian Roberts, aki az X-Factor című műsorban tűnt fel. A pápa nem egyedüli egyházi személyként kapott helyet a jelöltek névsorában, a három katolikus papból álló, The Priests (papok) elnevezésű formáció is bekerült Harmony című második albumával. Az Alma Mater - Zene a Vatikánból című lemez tavaly novemberben jelent meg, a karácsonyi toplistákon már az elsők között szerepelt. A CD eladásából származó bevételeket jótékony célra fordítják. A kiadványon a Római Filharmonikus Akadémia Énekkara, és a Royal Philharmonic Orchestra működik közre Monsignor Pablo Colino vezényletével.

Az elismerést tizenegyedik alkalommal ítélik oda hét kategóriában, az ünnepélyes átadóra május 13-án, a Royal Albert Hallban kerül sor, a díjak sorsáról közönségszavazással döntenek. A brit lemezgyártók szövetsége által odaítélt életműdíjat Kiri Te Kanawa veheti majd át.