Emma

Harmincadszor Tavaszi Fesztivál

2010.02.24. 12:07

Programkereső

Jubileumot ünnepel idén a Budapesti Tavaszi Fesztivál, amelynek programbázisát más, kerek évfordulók adják. Az Erkel-, a Chopin-év és természetesen a születésnap alkalmából a hazai és külföldi művészek legjava lép fel a rendezvényeken.

Az Erkel-évhez kapcsolódóan összesen hat közkedvelt és kevésbé ismert Erkel-operát tűztek műsorra a Tavaszi Fesztivál szervezői: az jól ismert Hunyadi László és a Bánk bán mellett olyan ritkaságokat is láthatnak az érdeklődők, mint a Sarolta, a Dózsa György, a Báthory Mária és a Brankovics György. Az előadások előtti beavató beszélgetések hangvételéért Fábry Sándor, Falusi Mariann, Fáy Miklós, Hajós András és Kentaur felelnek. A Chopin évforduló kapcsán rendezett koncertek közül Vásáry Tamás estje emelkedik ki, aki március 28-án Mazurkákat és az op. 58-as h-moll szonátát játssza az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium kulturális szakállamtitkára a kedden tartott sajtótájékoztatón többek között a Rebecca című Lévay-Kunze musicalt emelte ki, ami a Budapesti Operettszínházban látható március 19. és 21. között, valamint a március 27-én látható Rossini: Ory grófja című operát, ami a Szegedi Nemzeti Színházzal koprodukcióban jön létre, és amelynek női főszerepét Miklósa Erika alakítja. Schneider Márta hozzátette, hogy a nehéz gazdasági helyzet ellenére az idén is a Fesztiváliroda rendelkezésére tudtak bocsátani 192 millió forintot, amelynek segítségével a magyar és a nemzetközi élet kiválóságai mutatkozhatnak be új produkcióikkal a közönségnek.

Emma Kirkby
Emma Kirkby

Demszky Gábor főpolgármester hangsúlyozta, hogy Budapest kulturális élete előkelő helyen szerepel a nemzetközi megítélés szerint is, melyhez a BTF és annak programjai is jelentősen hozzájárulnak. A programok közül a társadalmi felelősségvállalás jegyében létrejött Roma vagyok - magyar vagyok sorozat eseményeit emelte ki, valamint a Nemzetközi Színházi Fesztivált, amelynek legizgalmasabbnak ígérkező eseménye Shakespeare: Lear király című drámájának bemutatója lesz. A darab Varró Dániel új fordításával, Gothár Péter rendezésében jön létre, Lear király szerepét Kulka János játssza majd.

Az idei fesztivál vendége Dánia lesz. Dánia magyarországi nagykövete Mads Sandau-Jensen örömét fejezte ki az együttműködés létrejötte miatt és kiemelte, hogy a programokat a magyarok állították össze, míg ők a közvetítő szerepét vállalták. A három évig tartó szervezőmunka eredményképp itt lesz a Dán Királyi Balett, a Dán Nemzeti Kamarazenekar Fischer Ádám vezényletével, a Hotel Pro Forma és az Ars Nova Copenhagen kórus is. A kamarazene kedvelőinek a Trio con Brio Copenhagen játszik, a programban Bent Sørensen, az új dán zene kimagasló egyéniségének egyik műve is helyet kapott. A vendégország - a hagyományoknak megfelelően - nemcsak zenei és táncművészeti programokkal, hanem kiállításokkal is bemutatkozik. A fesztivál ünnepélyes nyitóeseményére a Ludwig Múzeumban kerül sor, ahol dán művészek és művészcsoportok munkáival találkozhatnak az érdeklődők és ahol a dán királyi pár is jelen lesz. A Hatalmi játszmák című kiállítás aktuális társadalmi és politikai problémákat, valamint a kortárs művészet szerepét vizsgálja.

Az Önkormányzati Minisztérium, az Oktatási és Kulturális Minisztérium valamint Budapesti Főváros Önkormányzata, mint fenntartók mellett a Tavaszi Fesztivál főtámogatója az OTP Bank Nyrt., ezüstfokozatú támogatója pedig a MOL Nyrt. Az OTP-vel közösen megvalósított Kreatív Kirakat keretében március 1. és április 5. között számos fiók öltözik ünneplőbe a Tavaszi Fesztivál tiszteletére. A kirakatokra szavazni is lehet, a győztes 200.000 forinttal lesz gazdagabb. A közönségszavazók közül a legszerencsésebb 2 db jegyet nyerhet június 2-ára a Thália Színházba, Coelho Tizenegy perc című világhírű regényének színpadi ősbemutatójára.

A MOL Nyrt. tehetséggondozó programjához kapcsolódóan léphet fel a BTF-en március 24-én a Festetics Palota Tükörtermében Rohmann Ditta, Mali Emese, és április 3-án ugyanitt Fenyő László Junior Prima Díjas csellóművész.

Erwin Schrott
Erwin Schrott

Nemzetközi hírű külföldi előadókból nem lesz hiány, hiszen ismét hazánkba érkezik a komolyzene fenegyereke Nigel Kennedy, a Concerto Budapesttel lép fel a tizenkét éves korától szinte teljesen siket ütőhangszeres művész, Evelyn Glennie. Erwin Schrott uruguayi basszbariton, a világszerte ünnepelt énekes romantikus áriaestet ad, Emma Kirkby és Michael Chance a Florilegiummal koncertezik, az Il Giordano Armonico pedig Händel egyik oratóriumát tűzi műsorára.

Igazi tavaszünnep készülődik tehát a klasszikus értékek magas színvonalú közvetítése mellett elkötelezett, az új impulzusoknak is fontosnak tartó immár harminc éves Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében.

http://www.btf.hu/