Luca, Ottilia

A Fesztiválzenekar a zeneiskolásokért

2010.03.01. 17:20

Programkereső

Országos Zenei Versenyt hirdet a Budapesti Fesztiválzenekar és a Művészeti Iskolák Szövetsége. A cél a magyar zeneiskolákban tanuló, kimagasló tehetségek felkutatása és felkarolása. Jelentkezési határidő: március 16.
Fischer Iván
Fischer Iván

A verseny két részből áll - ismertette a részleteket a ma tartott sajtótájékoztatón Körner Tamás, a Budapesti Fesztiválzenekar ügyvezető igazgatója. Az első fordulóban, 2010 májusában az iskolák tanáraiból álló utazó zsűri az ország hat-hét regionális központjában meghallgatást tart, amelyen bármely zeneiskolai hallgató részt vehet. Innen körülbelül negyven gyerek jut tovább az októberre tervezett második fordulóba, ahol Fischer Iván és a BFZ is bekapcsolódik a meghallgatásokba. A legtehetségesebb diákok 2010. december 3-án egy budapesti döntő-gálakoncerten mutathatják be tudásukat a Budapesti Fesztiválzenekarral, Fischer Iván vezényletével. Az országos tehetségkutató verseny fővédnöke Sólyom László államelnök, védnökei Kodály Zoltánné, Schiff András és Fischer Iván.

A Fesztiválzenekar zeneigazgatója Fischer Iván elmondta, hogy a magyar gyerekek zenetanulásának kérdése már évek óta szívügye és régóta foglalkoztatja. Az, hogy Magyarország zenei nagyhatalom, hogy világviszonylatban is kiváló muzsikusok dolgoznak az itthoni és külföldi együttesekben, annak titka a zeneiskolákban rejlik. "Ez a hálózat nemzeti kincsünk, amire fel kell hívni a figyelmet és gondoznunk kell azt" - mondta. "Hiába van páratlan felsőfokú képzésünk, hiába vannak nagyszerű zenekaraink, ha nincs utánpótlás."

277E8FCC-7CB4-4849-B271-43A2034180EA

Ezzel az országos versennyel inspirálni kívánják a gyerekeket, az elkövetkezendő generációkat. Köszönetét fejezte ki továbbá azoknak a pedagógusoknak, akik részt vettek a verseny programjának kidolgozásában, hogy a verseny minél jobban illeszkedjen a zeneiskolák és az ifjak mindennapi életébe, "hiszen ez az akció a gyerekeké" - tette hozzá.

Ember Csaba, a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségének elnöke hangsúlyozta, hogy nagyon lényeges, hogy a hivatásos művészek és a zeneiskolák összefogjanak. Nem veszhet el ez a rendszer, aminek a segítségével bárki, a lakóhelyéhez közel intézményi, szervezett és államilag támogatott keretek között tanulhat zenét. "A zeneiskolák hálózata ma még megvan, működik és az egyik legnagyobb dolog, amit Európának adhatunk" - mondta.

További információ itt található.www.mzmsz.hu

www.bfz.hu