Pandora, Gabriella

Esterházy, Schiff, Haydn

2010.03.02. 13:13

Programkereső

Március elsején különleges felolvasóesten köszöntötte Esterházy Péter a tavaszt: Harmonia Caelestis című regényéből olvasott fel részleteket, „kíséretképpen” pedig Schiff András előadásában hallhatott Haydn-darabokat a közönség a 92nd Street Y művészeti központban.

A zongoraművész egy héttel korábban is fellépett a New York-i Magyar Kulturális Intézet szervezésében, akkor Perényi Miklós partnereként. A csellóművész mostani New York-i, körülbelül két órás koncertjén Bach, Kodály, Ligeti és Brahms dallamok csendültek fel. A Washington Post a művész játékát a „tiszta és közvetlen" szavakkal jellemezte.

Az esteknek helyet adó 92nd Street Y New York egyik legismertebb közösségi és művészeti központja. Az 1874-ben alapított szervezet egyedülálló programokkal színesíti az érdeklődők életét. Művészet és kultúra, zsidó örökség és nevelés, egészség és személyiségfejlődés - elsősorban ezekre a területekre fókuszáló kiállításokat, előadásokat és kurzusokat szervez a 92nd Street Y felnőtteknek, családoknak és gyermekeknek. Évente több mint 300.000 látogató fordul meg az épületben. A zenei és irodalmi programok a 2009-es New York-i és Washingtoni Magyar Kulturális Évad lezárásaként kerültek megrendezésre.

Az alábbi videón Schiff András 2004-es, a 92nd Street Y-ban adott koncertjének részlete látható. Schubert A-dúr szonátájának (D. 959) Andantino tétele akkor Kertész Imre felolvasását színesítette.