Auguszta

A klarinétos nyomában

2010.03.03. 00:01

Programkereső

Március 5-én Jörg Widmann lép fel a Nemzeti Filharmonikusokkal. A német klarinétművész és zeneszerző saját darabjait mutatja be a Művészetek Palotájában.

Jörg Widmann 1973-ban született Münchenben. 11 éves korában már zeneszerzést tanult  Kay Westermannál. 1986-ban felvételt nyert a Müncheni Zeneművészeti Főiskola klarinétszakára, majd a New York-i Juilliard School növendéke lett, Charles Neidich óráit látogatta. A hangszeres tanulmányok mellett nem hanyagolta el a zeneszerzést sem, 1994-96-ban Hans Werner Henze és Wilfried Hiller tanítványa volt Münchenben, Karlsruhéban pedig Heiner Goebbels és Wolfgang Rihm kurzusain vett részt. 2001-ben nevezték ki a Freiburgi Főiskola klarinétprofesszorává, 2009 óta a zeneszerzés tanszéken is tanít. 2003-ban a Das Gesicht im Spiegel című, Roland Schimmelpfennig librettójára írt darabját az Opernwelt magazin a 2003-2004-es évad legfontosabb bemutatójának választotta. Nem sokkal később a bécsi Schönberg Center tüntette ki, 2004-ben a Bajor Művészeti Akadémia rendes tagjává választotta. Zweites Labyrinth című kompozícióját zeneszerzői díjjal ismerte el a Baden-Baden-i SWR Szimfonikus Zenekar, és elnyerte a Berlini Filharmonikusok Claudio Abbado díját is (2006). Több klarinétra írt kompozíció ősbemutatója fűződik nevéhez, játszotta Wolfgang Rihm és Aribert Reimann műveit. 

Jörg Widmann
Jörg Widmann

Kocsis Zoltán így nyilatkozott a művészről: "Widmann egyéni hangjával kilóg a sorból, talán ezért is nagyon keresett komponista. ... Nem csodálom, hogy az Ad absurdum című trombitaversenyét Szergej Nakarjakovnak ajánlotta, akire érdemes lesz odafigyelni. Az ő különleges légzéstechnikája bármilyen nehézségű szólammal elbír, és ezt ki is használta Widmann. A mű elejétől olyan tempót diktál, hogy a szólista helyett is mi kapkodjuk a levegőt. Azt hiszem, nála jobban nem is lehet trombitálni, nem csak a technikája, de zeneisége, kivételes kisugárzása is jóval az átlag fölé emeli. Nyugodt lélekkel merem mondani: művészete halhatatlan!" 

A Nemzeti Filharmonikusok zeneigazgatójának gondolatait teljes terjedelmében itt lehet elolvasni, sőt, a koncerten elhangzó egyik darabba is belehallgathatunk.

www.filharmonikusok.hu

Nemzeti Filharmonikus Zenekar
2010. március 5. 19:30

Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Km.: Szergej Nakarjakov (trombita)
Vez.: Jörg Widmann
 

Jörg Widmann: Freie Stücke; Ad absurdum - trombitaverseny; Messe