Szilárda

Emléktábla Haydn tiszteletére

2010.03.03. 11:52

Programkereső

A Magyar Haydn Társaság március 7-én, vasárnap délelőtt 11 órakor emléktáblát avat a Magyar Nemzeti Galéria C épülete Duna felőli oldalán, amelynek falai között a királyi (akkor nádori) palota tróntermében csendült fel 1800. március 8-án Magyarországon először Joseph Haydn oratóriuma A teremtés, a szerző vezényletével.
D9EFE2E9-D857-4F56-92F3-6CF6BE30E51E

Az előadást az idős mestertől még Bécsben rendelte meg Alekszandra Pavlovna, József nádor ifjú felesége, aki ezzel kívánt meglepetést szerezni férjének születésnapja előestéjén.  A korabeli beszámoló így írta le az eseményt: "Budán, Mártz. 8 dik estvéjét, melly t. i. a' Főhertzeg Nádor-Ispány' születése napját meg előző estve vala, jelesen meg-inneplette a' Császári Hertzegaszszony: bé-vezetvén kedves Férjét a' lakópalotájok szálájába, mellybe már a' Budai 's Pesti Nemesség nagy számmal fel vólt gyűlekezve, ....A' F. Pár között uralkodó szép Egygyességnek még hathatósabb meg-tisztelésére el éneklődött 's muzsikálódott annakutánna, az a' felséges és a' hangokat oly gyönyörködtető módra egygyeztető, Teremtés nevezetű Szerzeménynye Haydn-nek, kit a' mint írtuk, különösen e' végre hívott le a' Császári Hertzegaszszony. Az éneklésnek 's muzsikának tsupa kedvellésből való gyakorlói is, számosan vóltak a' rendes muzsikusokon kivül, eszközök, Haydn Úr igyekezetének, a' telyes meg-elégedésig való végre-hajtásában." 

Március 7-én avatóbeszédet mond Kocsis Zoltán, a Nemzeti filharmonikusok főzeneigazgatója és dr. Nagy Gábor Tamás, a Budavári Önkormányzat Polgármestere. A táblán látható, Haydnt ábrázoló dombormű, Gerő Katalin alkotása. 

Az avatás után koncert hangzik el a szerző tiszteletére, amelyen a fiatal muzsikusokból álló Trio Intenso két kései triót ad elő, míg Megyesi Zoltán énekművész A teremtés című oratóriumból egy tenoráriát énekel el a Galéria kupolaterében. A koncertre a belépés ingyenes. Minden érdeklődőt szeretettel vár a Magyar Haydn Társaság.