Pandora, Gabriella

Esterházy 2010

2010.03.05. 00:19

Programkereső

Számos komolyzenei programmal, operaelőadással, matinékoncertekkel, kiállításokkal várja az Ausztriába érkezőket az Esterházy Magánalapítvány. Az év egyik fénypontja az a gálaest lesz, ahol Elina Garanča, Barbara Frittoli és Marcelo Álvarez egy este lép fel június 24-én.

Az Esterházy Magánalapítvány az utóbbi években olyan gazdasági vállalkozássá nőtte ki magát, amely öt területen fejti ki tevékenységét: erdő- és természetgazdálkodással, borászattal, ingatlankezeléssel, történelmi műemlékek gondozásával és kulturális programok szervezésével egyaránt foglalkoznak. Három főbb helyszínen várják az érdeklődőket: a kismartoni Esterházy-kastélyban, Fraknó várában és a Lakompaki kastélyban. 

Esterházy-kastély, Eisenstadt, Kismarton
Esterházy-kastély, Eisenstadt, Kismarton

A kismartoni kastély, Burgenland legjelentősebb kulturális központja negyven év után visszakerült az Esterházyak kezelésébe. Itt három kiállítás is otthonra lelt: a kastélyvezetés során három, a nagyközönség számára nemrég megnyitott termet is láthatnak az odalátogatók; a Haydn Explozív kiállítás anyagát felfrissítették és a tárlatot március 27-étől nyitják meg újra; a Bormúzeum pedig a maga háromszáz éves pincéjével - ahol Ausztria legnagyobb boroshordója is található - különleges hangulattal várja a gasztronómia szerelmeseit. 

A rendezvények során fiatal tehetségek mutatkoznak be májusban, augusztusban és októberben, június 17-én Al di Meola gitározik. Június 18. és 20. között második alkalommal rendezik meg az Esterházy Vonósnégyes Fesztivált, amelynek irodalmi alkotásokkal gazdagított programja a vendégország, Csehország körül forog majd. A Klasszikus világsztárok a kastélyparkban című estet június 24-én rendezik, ahol Elina Garanca, Barbara Frittoli és Marcelo Álvarez lép a közönség elé. Június 30. és szeptember 3. között hétfőn, szerdán és pénteken 11 órától matinékoncertekre kerül sor, decemberben pedig adventi rendezvényekkel készülődnek majd a karácsonyra. 

Fraknó várában a fegyver- és ezüstgyűjtemény, a gazdag kincstár, az elefántcsontból készített tárgyakat, a legendás ősöket, a mesés ezüstbútorokat és az Esterházy-család vadászattal kapcsolatos szokásait bemutató kiállításokkal jelentkeznek. A Puskaporos történelmi fesztivál április 17. és 18. között egy 17. századi katonai tábor elevenedik meg Fraknó várában. 

A Lakompaki kastély a természetet, az erdőket kedvelőknek, és az energia-gazdálkodás iránt érdeklődőknek, míg a július 14. és augusztus 29. között rendezett Szent Margit-bányai nyári ünnepi játékok az operakedvelőknek nyújthat felejthetetlen élményt. Idén Mozart: A varázsfuvola című operáját mutatják be, Sarastro szerepében a budapesti Wagner-napokról is jól ismert Walter Fink látható, a gyerekek pedig a Jancsi és Juliska Humperdinck-művet tekinthetik meg. 

Idén is gazdag programkínálat és vendégszeretet várja tehát azokat, akik Ausztriába látogatnak az Esterházy-birtokok valamelyikére.

www.esterhazy.at/hu

www.ofs.at