Luca, Ottilia

Új karnagy a Honvéd Férfikar élén

2010.03.08. 12:28

Programkereső

Az 1949-ben alakult Honvéd Férfikart március 1-től új művészeti vezető és karnagy irányítja a Liszt-díjas Strausz Kálmán személyében.

A dirigens nagy kórusvezetői tapasztalatokkal rendelkezik, hiszen 1977-től a Budapesti Ifjúsági Kórus karnagya, majd 1984-től 1991-ig a Debreceni Kodály Kórus művészeti vezetőjeként tevékenykedett, 1992-2008 között pedig a Magyar Rádió Énekkarának volt a vezetője. Vendégdirigensként járt Németországban, Hollandiában, Svájcban, Olaszországban, Belgiumban, Izraelben, Japánban és az Egyesült Államokban. Dolgozott a Salzburgi Ünnepi játékokon is.

Strausz Kálmán
Strausz Kálmán

Művészeti vezetőként és karnagyként a nagy múltú kórus repertoárját illetően négy irányt képzel el: preklasszikus, romantikus, klasszikus és kortárs magyar, illetve külföldi szerzők műveit szeretné műsoron tartani. Emellett olyan ideális hangzást kíván teremteni, amely megfelel a mai európai hangzásideálnak. 

A világszerte egyedülálló Honvéd Férfikar Magyarország egyetlen hivatásos férfikara. Hangzásában a szláv kórusok hangterjedelme és hangzásvilága azzal a kivételes emocionális érzékenységgel és kifejezőerővel összegződik, amely a közép-európai kultúra legmélyebb sajátossága. A kórust művészi nyitottsága, tehetséggondozói képessége és szakmai színvonala Európa kiemelkedő kórusainak sorába emeli. A drámai erő, a hatalmas hangok, a sötét tónusú basszusok mellett a lágyság, rugalmasság és virtuozitás Kelet és Nyugat legjobb hagyományainak ötvözését jelentik. 

Strausz Kálmán kiemelt jelentőséget tulajdonít a 2011-es Liszt-évnek, amelyre az együttes már elkezdte a felkészülést. Március 18-án pedig a kórus önálló, négy koncertből álló bérletsorozatot indít a Stefánia Palotában, ahol a férfikari irodalom legszebb nemzetközi és magyar műveinek bemutatására vállalkoznak. Az első előadás válogatás nyújt a 20. századi magyar szerzők (pl. Kodály, Bartók, Bárdos, Gyöngyösi) műveiből, a koncertet Riederauer Richárd vezényli. Strausz Kálmán április 15-én, a második előadáson mutatkozik be a Honvéd Férfikar élén, amikor német romantikus művek szólalnak meg.

www.honvedart.hu