Pandora, Gabriella

Gergely Ferenc-emlékkoncertek

2010.03.10. 17:48

Programkereső

A Pesti Ferencesek 12 éve elhunyt legendás organaművész-tanárára emlékezik az orgonista-társadalom.
Gergely Ferenc 1948-ban (Fotó: Végh László)
Gergely Ferenc 1948-ban (Fotó: Végh László)

Március 18-án Fassang László és a Deák László-Kecskés Mónika házaspár szervezésében második alkalommal rendeznek koncerttel egybekötött emlékülést a Pesti Ferences Templomban. A kezdeményezés tavaly indult azzal a céllal, hogy "Feri bácsi" szellemi örökségének emléket állítva évről-évre találkozhassanak a magyarországi orgonisták, orgonaépítők, orgonatanárok, egyházzenészek, lelkészek, orgonabarátok és mindenki, aki hivatása, vagy érdeklődése folytán elkötelezett az orgonaügy iránt. A tavalyi megemlékezés (melyről képes-videós beszámoló olvasható Mali Katalin orgonaművész honlapján) sikerén felbátorodva idén már egy teljes napot betöltő rendezvényre kerül sor: előadások, szakmai beszélgetések, Feri bácsi improvizációs felvételeinek meghallgatása és közös vacsora után emlékhangversennyel zárul a program.  

Március 21-én szombaton 19 órakor a farkasréti Mindenszentek templomában (Budapest, XII. Hegyalja út 139.), a Magyar Albert Schweitzer Társaság rendezésében Dr. Sirák Péter orgonaművész emlékezik meg mesteréről, és ad hangversenyt a templom általa tervezett orgonáján. A hangversenyen Merulo, Zipoli, Brahms, Guilmant, Elgar és Liszt orgonaművei hangzanak el. 

Gergely Ferenc (1914-1998) a  Belvárosi Ferences Templom kiemelkedő orgonistája, egyben a Zeneakadémia professzora volt, akit - Liszthez hasonlóan - a ferences rend confraterei közé fogadott. Gergely Ferenc tanulmányait 1933 és 1942 között a Zeneakadémia orgona tanszakán és a főiskolai énektanárképző szakán Zalánfy Aladár (orgona), Wehner Géza (zongora), Siklós Albert (zeneszerzés) valamint Harmath Artúr, Bárdos Lajos és Ádám Jenő tanítványaként végezte. Ezt követően 1940-ben és 1942-ben Lipcsében Günther Raminnál, 1948-ban Párizsban Olivier Messiaennál járt tanulmányúton. 1931-től haláláig volt a Belvárosi Ferences Templom orgonistája, 1948-ig karnagya is. Szinte egész életén át, hatvanhét évig szolgált a templomban. Kiterjedt zenepedagógiai pályája során orgonaművészek és kántorok generációit indította el pályájukon. Tevékenységéért több világi kitüntetésben is részesült (többek között 1992 - Liszt-díj, 1994 - Kossuth-díj), 1989-ben II. János Pál pápától megkapta a "Nagy Szent Gergely Rend civil osztályának lovagja" címet. Földi maradványi végakaratának megfelelően a Belvárosi Ferences Templom kriptájában nyugszanak.