Lázár, Olimpia

Schütz és Pergolesi a Ferencieknél

2010.03.10. 16:58

Programkereső

Március 13-án Schütz Krisztus hét szava a keresztfán című oratóriuma és Pergolesi Stabat Matere hangzik fel a Pesti Ferences Templomban.
Schütz (Rembrandt festménye)
Schütz (Rembrandt festménye)

Schütz elsősorban a vokális zene területén alkotott maradandót, leginkább egyházi kompozíciók szerzője. 1619-ben jelent meg nyomtatásban első jelentősebb műve, a Dávid zsoltárai. A gyűjtemény darabjai Giovanni Gabrielli zsoltárkoncertjeinek hatását mutatják, de a zsoltárok mellett Schütz feldolgozott egyéb bibliai és templomi szövegeket is. Egyházi koncert gyűjteménye a Symponiae sacrae három kötetben jelent meg, Monteverdinél folytatott tanulmányait követően. De Schütz bibliai érdeklődése túlmutatott e motettákon is, megtalálta a módját, hogy sokkal nagyobb vászonra fesse fel a drámai bibliai jeleneteket. Mint Rembrandt öreg evangélistája, ott érzi maga mögött az angyalt, aki az elmondhatót és leírhatót halkan tollba mondja íródeákjának. 1623-ban adja ki Feltámadás-históriáját.  Szintén jelentős oratóriuma a Die sieben Worte Jesu Christi. Az oratórium, amely szólistákra és ötszólamú kórusra íródott, újszerű kíséretével elszakad mindenfajta mintától. A mű a húsvéti ünnepkörön belül, nagypénteki eseményt mutat be, Krisztus hét szavát a keresztfán, melyek közül az első: Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit cselekszenek. A művet 1855-ben fedezte fel Otto Kade, ezzel vette kezdetét a 19. századi Schütz reneszánsz.

A koncerten felhangzó másik mű szerzője Pergolesi, a fiatalon kilobbant géniusz, kinek munkássága négy-öt évre terjed: 23 esztendős, amikor megírja legnagyobb hatású művét, az "Úrhatnám szolgáló"-t, s huszonöt éves, mikor egy római kudarctól megtépázottan egy kolostorban elkészül hattyúdalával, a Stabat Materrel. A mű a kereszt alatt álló anya fájdalmáról énekel, borongó lírával, sóvárgó, könnyes áhítattal.  

2010. március 13. Pesti Ferences Templom
Schütz: Die sieben Worte Christi am Kreutz, Pergolesi: Stabat Mater

Km.: Skoff Zsuzsa - szoprán, Szabó Krisztina - alt, Kéringer László - tenor, Kéringer Gábor - basszus, Cser Krisztián - basszus, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hangszeres szólistái, valamint a Budapesti Kórus
Vez.: Cser Miklós

  

A Pesti Ferences Templom további márciusi zenei programjairól erre a linkre kattintva lehet tájékozódni.