Pandora, Gabriella

Az épület kőből, az intézmény eszmékből épül

2010.03.11. 15:39

Programkereső

A Müpa és rezidens intézményeinek, stratégiai partnereinek vezetői jelentek meg a március 11-i sajtótájékoztatón, hogy a Művészetek Palotája ötödik születésnapján arról beszéljenek, mit jelentett, milyen lehetőségeket teremtett a Müpa létrejötte.

Kiss Imre vezérigazgató házigazdaként nem minden meghatottság nélkül beszélt egy olyan megvalósult álomról, amelyben még optimista személyiségként is csak halványan hitt annak idején. Egy fél évtized alatt világhírűvé vált intézmény egy egész nemzetnek képes komoly tekintélyt szerezni a világon. Ez jogos büszkeséggel töltheti el a döntéshozókat, ám arra is figyelmeztet, hogy a kultúra - különösen Magyarországon - feltétlen figyelemre és támogatásra méltó társadalmi tényező. Batta András, a Müpát szakmailag támogató Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora elsősorban azt hangsúlyozta, hogy az az ország, amely a világon egyedülálló módon saját muzsikusai révén is rangos produkciókkal képes megtölteni egy nemzetközileg elismert zenei életet, feltétlenül rászolgált egy ilyen intézményre. A Müpa a megnyitást követő legrövidebb időn belül eleget tett a legfontosabb elvárásnak: mindezt publikusabbá tette. Kocsis Zoltán, a Nemzeti Filharmonikusok fő-zeneigazgatója kiemelkedő jelentőségűnek tartotta a Müpa termeinek multifunkcionalitását, amely műfajilag széleskörű repertoár kialakítását és új, nagyszabású zenei vállalkozások megvalósítását teszi lehetővé. Török Jolán, a Nemzeti Táncszínház ügyvezető igazgatója lényegre törően fogalmazott, amikor azt mondta, hogy a Fesztivál Színház a maga méreteivel és technikai felszereltségével új perspektívát jelentett (és jelent) a magyar táncművészet számára. Az öt év alatt huszonöt olyan produkció született, amelyet erre a helyszínre koreografáltak és csak itt adhatnak elő. Bencsik Barnabás, a Ludwig Múzeum igazgatója a Müpával való inspiráló együttműködést is kiemelve arról a szabadságról szólt, amit ez az épület biztosít a múzeumnak: végre bárkit meghívhat a hazai és nemzetközi kortárs képzőművészet legnagyobb szereplői közül.

Művészetek Palotája, Müpa
Művészetek Palotája, Müpa

A stratégiai támogatók olyan befektetésről beszéltek a Müpa-szerződések kapcsán, amelyek élményekben térülnek meg. A Metropolitan-közvetítésekkel újabb korosztályok kaphatnak kedvet az operához és ezen keresztül a kultúra más szegmenseihez. Ezeket támogatni tehát valóban stratégiai feladat. Elérni azt, hogy kamaszok ne csak tudják, mi az a Müpa, de beillesszék egy-egy programját szabadidejükbe, ugyancsak a jövő építésének módja. Egybehangzóan állították, hogy ez a támogatás folytatandó és jól megtérülő invesztálás.  

Csonka András vezérigazgató-helyettes számokban vázolta az eltelt öt évet és az utat, amely a teljes ismeretlenségből a legnevesebb előadóművészek keresett fellépési helyszínéig vezette a Müpát: "Olyan kínálatot sikerült teremtenünk, amely iránt élénk a kereslet". 

Végül címszavakban szó esett az ünnepi eseményekről és kiadványokról. A jubileumi fotópályázat anyagából készült kiállítás március 14-én, délután hat órakor nyílik, utána fél nyolckor gálahangverseny következik, közben, huszonegy órakor az MTV-n ötven perces Müpa-összeállítás kezdődik. Megjelent az ünnepi fotóalbum valamint a Müpa Magazin különszáma. Megújul a honlap, Müpa-kártyák kerülnek forgalomba, januártól júniusig a produkciókhoz kapcsolódó játék várja a közönséget.

www.mupa.hu