Luca, Ottilia

Kelemen Barnabás utcazenész lett

Programkereső

Szerencsére a hegedűművész csak fél óra erejéig cserélte le a koncerttermet az aluljáróra, amikor kedd délután Bach szólóműveket adott elő a Blaha Lujza téri metrómegálló bejáratánál. Nem olyan rossz perspektíva ez sem, hiszen harminc perc alatt 5500 forintot "kalapozott" össze.

Joshua Bell egykori kísérletét reprodukálta Kelemen Barnabás, amikor eleget tett Lantos Adrienn kérésének, aki a Kodolányi János Főiskola végzős hallgatójaként szakdolgozat-témájának az amerikai hegedűművész akciójának magyar környezetbe való átültetését választotta. A kísérlet minden várakozást felülmúlóan sikerült, hiszen rengeteg járókelő állt meg gyönyörködni a szokatlan környezetben megszólaló klasszikus zenében. Ott járt Barnabás egyik tanítványa, megállt egy hegedűs is, aki nagy bőröndöt és persze a hegedűtokot cipelve épp átutazóban volt, mit sem sejtve a különös eseményről. Négy tinédzser diskurálás közben hallgatta a hegedűszót, megállt három idős ember is, akik mind egytől egyig tudták, hogy kit hallanak éppen. Volt olyan középkorú hölgy is, aki csak egy croissant-ra tért be a közeli pékségbe, de odavonzotta a hegedűhang, két turista lány pedig némi keresgélés után megtalálta azt a pár aprópénzt, amit végül a hegedűtokba szórtak.

Az utca embere nagyon jól fogadta Bach d-moll partitájának tételeit és az amerikai eredményekkel ellentétben sokkal többen mentek oda az oszlopnak támaszkodva játszó művészhez, sokan felismerték őt és közülük szinte mindenki el tudta helyezni személyét a kulturális életben.

Az alábbi Fidelio-videón Kelemen Barnabás röviden értékeli is a föld alatti élményeket.