Luca, Ottilia

Ötcsillagos fotók

2010.03.16. 10:45

Programkereső

Öt év, ötezer előadás, ötcsillagos élmények – az ötéves Müpa számos különleges eseménnyel és kiadvánnyal ünnepli születésnapját. Olyan ajándékokkal szeretné meglepni közönségét, amely a minőség és sokszínűség újabb élményeit nyújtja a vendégeknek.

Az intézmény Élmény! Minden tekintetben. címmel fotópályázatot hirdetett. A Müpa színpadai helyet adnak a komolyzenének, operának, jazznek, világzenének, táncnak, könnyűzenének. Közönségterei otthont nyújtanak gyermekfoglalkozásoknak, családi és ifjúsági programoknak, kamaratárlatoknak. Ezért a kiírás hangsúlyozta: „A felsorolt műfajokra rímelő érzések, élmények fotográfiai megjelenítését nem szükségszerű az épületben elkészíteni. Nem a helyszín, hanem az élmény a lényeg!"

A fotókat 2010. január 20. és február 17. között töltötték fel a pályázók a Müpa honlapján, a megfelelő microsite-ra. A pályázat célja tehát az volt, hogy a résztvevők a művészi alkotás és befogadás élményét a fotográfia eszközeivel megörökítsék és megosszák a képek nézőivel.

A pályamunkák a fotográfiai műfajok széles skáláján mozoghattak az alábbi kategóriák szerint:

- A felidézett élmény (a művészi alkotás és befogadás élménye)

- Kreatív (a művészi alkotás eszközeit, körülményeit megjelenítő csendélet, absztrakt, hangulatkép)

- A Művészetek Palotája épülete (külső, belső, valamint a szűkebb és tágabb környezete) 

A kijelölt időintervallumban 675 pályázó 1851 pályázati anyagot adott le, így a három meghirdetett kategóriában összesen 3388 képet neveztek a résztvevők, és A felidézett élmény kategória volt a legnépszerűbb a pályázók körében.

Az öttagú zsűri - Korniss Péter (elnök), Benkő Imre, Gőbölyös Luca, Kincses Károly és Turkovics Monika - több fordulóban válogatta ki azokat a képeket, amelyek a nagyközönség elé kerülnek a március 14-én nyíló kiállításon, majd azokat, amelyek díjat kapnak mindhárom kategóriában.

Az előválogató és az azt követő forduló szabálya szerint azok a pályázati anyagok juthattak tovább, amelyekre legalább négyen szavaztak az öttagú zsűriben. A további fordulókban egyszerű többség, tehát három támogató vélemény is elegendő volt a továbbjutáshoz.

A fantasztikus képek és kompozíciósorozatok közül több tucatnyi fotográfiával találkozhatnak azok, akik a Müpába látogatnak március 14. és április 14. között. A kategóriagyőztesek neve a március 14-i kiállítás-megnyitón vált publikussá.

http://www.mupa.hu/