Valér

Balkezesek zongorája

2010.03.23. 13:42

Programkereső

Ravel és Hindemith balkezes zongoraversenyei után a hangszertechnika is megtette a nagy lépést: most már a balkezeseknek is építettek zongorát.

Losó Géza, a hangszert feltaláló muzsikus a Lipcse melletti Grosspösnában működő Julius Blüthner Zongoragyár Kft.-vel építetti meg legújabb találmányát, ami várhatóan májusban lesz kész. A csaknem 4 millió forintnak megfelelő, 15 ezer eurót érő hangszer mechanikája azonos az eddig megszokottakkal, de a billentyűzet tükörképe a hagyományosénak: a magasabb hangok a bal, a mélyebbek a jobb oldalon helyezkednek el.

Losó Géza, a balkezes zongora és kotta feltalálója
Losó Géza, a balkezes zongora és kotta feltalálója

Az 58 éves, balkezes zenész szerint a hasonló helyzetben lévők sokat szenvednek. Ötven éven át maga is fordítva játszott, de 2001-ben készíttetett magának egy hasonló zongorát a Blüthner Zongoragyárnál. "Balról zongorázni egészen más érzés - sokkal szenvedélyesebb és dinamikusabb" - vallja. Persze a fordított hangszerhez fordított kotta is dukál: Losó háromkötetes Zeneiskola balkezeseknek című kiadványában a felső, violinkulcsos és az alsó, basszus kulcsos sort is felcserélte. A muzsikus családban Budapesten született muzsikus saját pincéjében alakított ki egy nyomdát, hogy e különleges kottákat megfelelő példányszámban tudja sokszorosítani, mert lényegesnek tartja, hogy a gyerekek már kiskortól a megfelelő hangszeren és kottából tanuljanak.

lefthandpiano.com