Luca, Ottilia

Félidő

2010.03.24. 18:56

Programkereső

Március 24-én, Bartók Béla születésnapjának előestéjén jelent meg a Bartók Új Sorozat 16. lemeze. Ezzel a 31 – Kocsis Zoltán jelenlegi álláspontja szerint inkább 32 – lemezből álló sorozat félúthoz érkezett.

A szerdán tartott sajtótájékoztató előtt az újságírók bepillantást nyerhettek a csütörtöki koncert próbafolyamatába is. A Nemzeti Énekkar a Négy tót népdalt, az MR Gyerekkar a Hét egyneműkart gyakorolta Kocsis Zoltán vezényletével, Antal Mátyás és Thész Gabriella segítségével. A próbán a gyakorlatban is megtapasztalható volt az, amiről a zongoraművész-karmester mindig is beszélt a Bartók Új Sorozat kapcsán: „Nekünk nem a véglegesség és az örökérvényűség a célunk - mi tradíciót mentünk. A népi elemek erősítése, a Bartók által előírt metronómszámok szigorú betartása igen lényeges: ezek nélkül az elemek nélkül más darabot hallanánk. Hihetetlenül fontos, hogy az idiómák megmaradjanak."

Bartók Új Sorozat 10
Bartók Új Sorozat 10

Kocsis Zoltán, a sorozat vezetője, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar zeneigazgatója arról is beszélt, hogy a Concertót és lehet, hogy a Táncszvitet is újraveszik, mert folyamatosan érkeznek hozzá olyan új információk, amik alapjaiban változtatják meg a darabról alkotott eddigi képet. Például az I. Elégia esetében nemrég került a kezébe egy korrektúra lap faximiléje, amin az egyik tartott hangon Bartók feloldójelet írt. Ez az egyetlen jelzés funkcionálisan változtatta meg az adott rész szerkezetét, ezért az egészet újra kell rögzíteni. A Concerto esetében pedig a felvétel óta folyó komoly munka eredménye képpen, ma már annyival jobban el tudják játszani ezt a művet, hogy érdemes újravenni azt.

Mácsai János, a sajtóbeszélgetést vezető zenetörténész kérdésére válaszolva azt is elmondta, hogy bár ezekkel a lépésekkel a sorozat befejezése csúszik, 2015-ig, a Bartók-jogok lejártáig készen kell lenniük. „Csak a legmagasabb minőségű munkát szeretném kiadni a kezem közül" - tette hozzá.

A Nemzeti Kulturális Alap Bizottságának elnöke, dr. Harsányi László megerősítette, hogy az NKA 2010 végéig 180 millió forinttal támogatja a nagy ívű munkát. Kijelentette továbbá, hogy mivel az intézmény fennállása óta ez a legnagyobb zenei vállalkozásuk, kizártnak tartja, hogy majdani utódja ne folytatná ennek a sorozatnak a finanszírozását.

A 2006-ban útjára indult Bartók Új Sorozat a zeneszerző 125. évfordulóján vette kezdetét. A lemezfelvételeket a Bartók Új Sorozat Alapítvány (tagjai: Jeney Zoltán, Tihanyi László zeneszerző, dr. Nádori Péter, Papp Márta, Farkas Zoltán zenetörténész), és a Bartók Archívumban készülő kotta-összkiadás is segíti. A zenekari kompozíciókat a Kocsis Zoltán vezetésével működő Nemzeti Filharmonikusok adják elő, Kocsis a kamaraműveknél, a dalok, kórusművek zongoraszólamánál is közreműködik. Nem készül új felvétel a harminc évvel ezelőtti Bartók Összkiadásban már megjelent szóló-zongoradarabokból, továbbá a Fischer Iván vezényelte Budapesti Fesztiválzenekar előadásában rögzített Rapszódiából és Scherzóból. A sorozatot értékes archív felvételek (Bartók zongorajátéka vagy a II. hegedűverseny ősbemutatója Székely Zoltánnal) és kísérő tanulmányok teszik teljessé.

A lemezek hazai és nemzetközi megítélése is egyedülálló. Hét Supersonic, két Choc, egy Arany-hangvilla, egy Excellentina, és az idén első alkalommal kiosztott komolyzenei Fonogram Díj kapcsolódik az albumokhoz.

www.bartokujsorozat.hu