Timót, Xénia

Idők és világok között

2010.03.24. 11:52

Programkereső

Áprlis 17. és május 8. között rendezik meg Baden-Württemberg tartomány fővárosában az Európai Kulturális Napokat Karlsruhéban, amelynek keretében a kortárs magyar zene, tánc, színház, irodalom, film- és képzőművészet kerül középpontba. A fesztivál célja a magyar kultúrát illető klisék lerombolása, és a sokszínűség bemutatása.
Karlsruhei Kulturális Napok
Karlsruhei Kulturális Napok

Paprika, Puszta, Piroska, csikósok, gulyás. Az ország, amely átvágta a szögesdrótot kelet és nyugat között. Az ország, mely örökösen korszakok és világok között találja magát. A karlsruhei szervezők tudatosan, csalogatólag használják ezeket a kliséket - a logó is paprikát és szögesdrótot mutat -, ezzel azonban arra törekszenek, hogy megmutassák, a jelen magyar kultúrája ehhez képest mást, többet jelent.

A fellépők között ott van a Magyar Állami Operaház a Vérnásszal, a KoMa a Plazmával, a KoMa és az ALKA.T közös produkciójában létrejött Fédra Fitness, a Mundruczó Kornél rendezte Frankenstein-terv, Pintér Béláék pedig A Soha Vissza Nem Térővel utaznak Karlsruhéba, ahol lesz táncház, a kortárs táncot pedig Góbi Rita képviseli. A zene stílusok sokféleségét mutatja program, amelyben jazz-, pop- és rockkoncertek mellett kamarazenei és szimfonikus hangversenyek is lesznek. Fellép többek között Bogányi Gergely, Megyesi Tímea, és felhangzanak Bartók, Kodály, Goldmark, Kurtág, Ligeti és Illés Márton darabjai.

Tárlatok sora fogja át a képző- és iparművészetet, valamint fotográfiát, kiállít El-Hassan Róza, Barabás Márton, Szabó Dorottya, és mivel a programsorozatban kiemelt helyet kap Európa egyik idei kulturális fővárosa, Pécs művészeti élete, bemutatkoznak a PTE Művészeti Karának hallgatói, de megismerhető az IPUT és St.Auby Tamás munkássága is. Bernadette Hörder és Ulrike Israel karlsruhei művészek ötletéből valósul meg a Luftlinie (Légvonalban) Budapest - Karlsruhe nevű projekt, amelynek első részének első felvonását a budapestiek már megtekinthették: a két várost összekötő, színes pöttyökből álló vonalat a Belváros útjaira, köztereire a múlt hétvégén festették fel. A második rész az ipar és a művészet kooperációján alapszik. A KunstUnternehmen keretében célja az, hogy kapcsolatot teremtsen a művészetek és termelő vállalatok között. A karlsruhei középvállalatok biztosította anyagokból, gyártási technológiájukat felhasználva merítenek ötletet a képzőművészek, az együttműködés során keletkezett műalkotásokat, szobrokat, installációkat és hangszobrokat a karlsruhei kastély parkjában állítják ki.

A fesztivál, amelynek egyik csúcspontja a május 2-i kórustalálkozó lesz, teljes programját az Európai Kulturális Napok Karlsruhéban weboldalán olvasható, amely április 1-től magyar nyelven is elérhető.