Luca, Ottilia

Átadták a Bartók–Pásztory-díjakat

2010.03.26. 10:58

Programkereső

Bartók Béla születésnapján, március 25-én adták át a több mint negyedszázados múltra visszatekintő Bartók–Pásztory-díjat a Zeneakadémián. Idén Tokody Ilona operaénekes, Friedrich Ádám kürtművész, a veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar, Serei Zsolt és Sugár Miklós zeneszerző vehette át az elismerést.
Bartók_Pásztory200.jpg
Bartók_Pásztory200.jpg

A Bartók Béla özvegye, Pásztory Ditta által alapított díjazottak névsorát 1984 óta minden évben március 25-én, Bartók Béla születésnapján hozzák nyilvánosságra. A rangos elismeréseket ez alkalommal is Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, a Zeneakadémia legnevesebb professzoraiból álló Bartók Béla-Pásztory Ditta-díj Kuratóriumának elnöke adta át.

Batta András rektori köszöntőjében rávilágított Bartók tragikus sorsára, a kortársak értetlenségére, és arra, hogy ma ezzel szemben igazi Bartók-kultusznak lehetünk tanúi. A nagyzenekari művek folyamatosan műsoron vannak, az Új Bartók Sorozat a tizenhatodik lemezének megjelenésével immár a feléhez érkezett, Bartók pedagógiai művei beépültek a zeneoktatásba (amíg még van zeneoktatás - jegyezte meg) és úgy tapasztalja, hogy a Zeneakadémiára járó fiatalok ugyanolyan áhítattal és tisztelettel hallgatják műveit, mint Bachét vagy Beethovenét. "Bartók tehát hazaérkezett, ezen a napon az alma materben ezt is ünnepeljük" - hangsúlyozta.

Tokody Ilona laudációját Batta András rektor, Friedrich Ádámét Kovács Béla klarinétművész, a Mendelssohn Kamarazenekarét és Sugár Miklósét Devich János, az egyetem tanára, rektori tanácsadó, Serei Zsoltét Jeney Zoltán zeneszerző mondta el. A díjazottak köszönőbeszédükben mind megemlítették azt, hogy óriási megtiszteltetés számukra, hogy egy ilyen jelentős szakmai grémium találta méltónak őket erre az elismerésre. Tokody Ilona arra volt a legbüszkébb, hogy magyarként járhatta be a világot és magyarként kapta az egyik legnagyobb magyar zeneszerzőről elnevezett díjat, a Mendelssohn Kamarazenekar alapítója-vezetője Kováts Péter azt emelte ki, hogy vidéki együttesként többek között Rómában, Londonban is koncertezhettek és most, első elismerésük ez a neves díj lett. Serei Zsolt úgy fogalmazott, hogy "minden hang leírása a jövőben legalább egy perccel hosszabb lesz e díj jelentősége miatt". Sugár Miklós, aki a díj történetében először vehette át apja után fiúként az elismerést csatlakozott Sereihez, hiszen annak a magas minőségnek, amit ez a díj átvétele jelent, mindenkor meg kell felelniük.

Az ünnepélyes ceremóniát követően a meghívott vendégek felvételről hallgatták meg Mozart: Esz-dúr kürtversenyének második tételét Friedrich Ádám, és a Ferencsik János vezényelte Állami Hangversenyzenekar, Bartók: Román népi táncok című művét a Mendelssohn Kamarazenekar és Sugár Miklós: Fanfár című kompozícióját Geiger György előadásában. Az ünnepség során Klenyán Csaba és Rozmán Lajos klarinétművészek Serei Zsolt egyik művét játszották el a szerző zongorakíséretével, zárásaként pedig Tokody Ilona énekelte el Bartók: Nyolc magyar népdal című népdal-feldolgozásait.

1984 óta a díjat többek között olyan művészek és zeneszerzők kapták meg, mint Fischer Annie, Cziffra György, Solti György, Kocsis Zoltán, Schiff András és Marton Éva. A díjátadó előtt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Bartók-Pásztory-díj kuratóriuma megkoszorúzta Bartók Béla síremlékét a budapesti Farkasréti temetőben.

www.zeneakademia.hu

www.bartokujsorozat.hu