Fábián, Sebestyén

Evelyn Glennie a 30. Budapesti Tavaszi Fesztiválon

2010.03.26. 00:12

Programkereső

A skót ütőhangszeres művésznő, Evelyn Glennie 12 éves kora óta súlyos halláscsökkentként boldogul. Akaraterejének és tehetségének köszönhetően azonban egy pillanatra sem fordított hátat "küldetésének", a zenének. Évente száznál több koncertet ad, az egyiket idén a magyar közönségnek. Evelyn Glennie március 27-én lép fel nálunk, és koncertje a 30. Budapesti Tavaszi Fesztivál egyik legizgalmasabb programja.
Evelyn Glennie
Evelyn Glennie

Evelyn Glennie nemcsak azért különleges, mert hallássérültként vált zenei világsztárrá vagy éppen azért, mert nőként választotta az általában férfiasnak tartott ütőhangszereket. Evelyn Glennie pályája abban is egyedi, hogy ő az első ütőhangszeres művész, aki kizárólag szólistaként építette fel karrierjét. Eleinte szinte minden fellépése "első" volt valamilyen tekintetben - számtalan hangversenyteremben, fesztiválon ő volt a legelső ütőhangszeres fellépő, több zenekar is vele tartotta első koncertjét ütős szólistával, és rengeteg műnek ő volt az első előadója. Ma már 150 fölött van a neki írt darabok száma, sőt ma már ő is komponál, elsősorban filmzenét. Egyik alkotása 1997-ben jelölést kapott az "angol Oscarra", a Brit Film- és Televíziós Akadémia (BAFTA) díjára.

Evelyn Glennie sokoldalú és újító személyiség. Könyvet ír és filmet készít, és a klasszikus zene sztárjain kívül a könnyedebb műfajok képviselői, például Björk, Bobby McFerrin, Steve Hackett vagy a King's Singers is az alkotótársai voltak. Evelyn Glennie lenyűgöző technikai tudása páratlan muzikalitással párosul, emellett nagy hangsúlyt fektet koncertjeinek látványvilágára is, így azok szinte új műfajt teremtettek a hangversenypódiumokon. A művésznőnek 25 CD-je jelent már meg, és rögtön az első - amelyen Bartók-műveket játszott - Grammy-díjat is kapott. Evelyn Glennie több mint 80 nemzetközi díj és kitüntetés birtokosa, három éve pedig megkapta a Brit Birodalmi Érdemrend lovagi fokozatát is. Azóta a neve előtt a Dame előtag használatára is jogosult. Az elismeréseknél azonban sokkal fontosabb számára 1800 ütőhangszerből álló gyűjteménye, amely folyamatosan bővül.

2010. március 27. 19:30 - Művészetek Palotája, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Evelyn Glennie és a Concerto Budapest

Btf 2010
Btf 2010

Budapesti Tavaszi Fesztivál