Lázár, Olimpia

Edo de Waart távozik Hongkongból

2010.03.31. 00:37

Programkereső

A Hongkongi Filharmonikusok művészeti igazgatója és első karmestere a 2011/2012-es szezonban lejáró szerződését nem újítja meg.

Edo de Waart a 2004/2005-ös évad óta dirigálja a kilencventagú együttest, amelynek repertoárja jelentős változáson ment keresztül az utóbbi hat szezonban.

Edo de Waart
Edo de Waart

Edo de Waart 1941-ben született Hollandiában, Amszterdamban. Oboázni, zongorázni és vezényelni a Sweelinck Konzervatóriumban tanult, majd 1962-ben diplomázott. A következő évben a Royal Concertgebouw első oboása lett. 1964-ben, huszonhárom évesen megnyerte a Dimitri Mitropoulos Karmesterversenyt New Yorkban. A díj részeként egy évig Leonard Bernstein asszisztense lehetett a New York-i Filharmonikusoknál, majd hazatérését követően a Royal Concertgebouw Zenekarnál töltötte be ugyanezt a pozíciót Bernard Haitink mellett. 1967-ben a Rotterdami Filharmonikus Zenekarnál lett állandó vendég karmester, majd hat évvel később ugyanitt első karmester és művészeti vezető lett. Azóta Edo de Waart művészeti vezetője volt a Holland Rádió és Televízió Zenekarának, vezetője a Netherlands Wind Ensemble-nek, első karmestere és művészeti vezetője a Sydnes Szimfonikus Zenekarnak, első karmestere a Holland Operaháznak.

Mint operakarmester is jelentős és változatos repertoárt vezényelt a világ nagy operaházaiban és jelentős fesztiváljain. Dirigált a Nikikaiban, Genfben, Párizsban, New Yorkban, Salzburgban és Santa Fében is. Albumai jelnetek meg a Philips, a Virgin, az EMI, a Telarc és az RCA lemezkiadóknál a Royal Concertgebouw, a Sydney Szimfonikusok, a Rotterdami Filharmonikusok, a San Franciscói Szimfonikusok, Minnesota és London filharmonikus zenekarainak közreműködésével. Az RFO Holland lemezkiadó cégnél vette fel Rachmaninov összes zenekari művét, a japán Octavia (Exton) cégnél pedig a Wagner-nyitányokat rögzítette super audio minőségben.