Zelma, Rajmund

Húsvéti orgonahangverseny Pannonhalmán

2010.03.31. 02:16

Programkereső

Április 5-én délután a Pannonhalmi Bazilika negyedszázada épített orgonáján Kiss Zsolt tart húsvéti zenés áhítatot.
6403CF05-8477-4D36-91E4-C961991AF466

1980-ban Dr. Szennay András főapát úgy döntött, hogy a Bencés Rend a bazilika számára új orgonát építtet. Erre azért volt szükség, mert a régi orgona belső szerkezetei elhasználódtak, a hangszer sem a liturgia szolgálatában, sem az orgonakoncerteken nem működött megbízhatóan. Az új orgona tervezésével Dr.Szigeti Kilián, európai hírű bencés organológus kapott megbízást. A hangszer megépítését a budapesti Aquincum Orgonagyártól rendelte meg a Rend.  Dr.Szigeti Kilián 1981. karácsonyán bekövetkezett váratlan halála kissé megakasztotta az orgonaépítés folyamatát. 1982-ben a Műemléki Felügyelőség kívánságára új homlokzati terv készült, de az orgona hangképe (diszpozíciója) lényegében változatlan maradt. Az orgonaépítés további menetét Trajtler Gábor és  Dr. Áment Lukács orgonaművészek felügyelték.

A hangszer három manuálos, pedálos, 41 regiszteres, csúszkaláda rendszerű szélládákkal, mechanikus billentyű- és elektromos regisztertraktúrával rendelkezik. A regisztrálás megkönnyítésére elektronikus Setzer-kombináció került beépítésre. Az új orgona 1985 őszén készült el, felszentelésére 1985. december 7-én került sor. Az orgonaavató koncerten Gergely Ferenc, a budapesti Zeneakadémia professzora,  Trajtler Gábor és Áment Lukács orgonaművészek szólaltatták meg az új hangszert.

2010. április 5-én délután fél négykor Kiss Zsolt nyitja az ünnepi esztendő orgonhangversenyeinek sorát. Előadásában J. Pachelbel: Christ lag in Todesbanden, J.S.Bach: D-dúr prelúdium és fúga BWV 532 és e-moll szonáta BWV 528, Liszt: Weinen, klangen,sorgen, sagen és C. Tournemire: Victimae paschali laudes című művei hangzanak el.

Az orgona ismertetését Áment Lukács atya írta.