Sándor, Ede

Arany Hangvilla-díjas a Richter-album

2010.04.07. 12:50

Programkereső

A Diapason francia zenei folyóirat áprilisban Diapason d'or elismerésben részesítette a Richter Magyarországon című, tizennégy lemezből álló sorozatot.

A francia zenei folyóirat kritikusai, valamint a France Musique rádió szerkesztőiből álló zsűri havonta ítéli oda a nagy presztízsű szakmai díjat. Áprilisban az MR3-Bartók Rádió és a BMC közös kiadásában megjelent kiadvány érdemelte ki a hónap legkiemelkedőbb lemezújdonságának járó elismerést.

A Magyar Rádió archívumából Ránki Dezső zongoraművész válogatta a tizennégy CD-t magába foglaló reprezentatív album anyagát, amelyen a világhírű előadóművész nyolc budapesti hangversenyén és számos vidéki fellépésén készült felvételek is hallhatók.

Szvjatoszlav Richter 1954 és 1993 között rendszeresen fellépett Magyarországon. Összesen 28 szólóestet adott a fővárosban, 13-at vidéki városokban, Miskolcon, Győrött, Pécsett, Szombathelyen, Sopronban, Veszprémben, Debrecenben és Szegeden, emellett 11 zenekari koncerten szerepelt szólistaként, valamint 8 alkalommal énekes és hangszeres művészek, kamaraegyüttesek partnereként. További információk a kiadványról itt találhatók.

Szvjatoszlav Richter, CD, BMC, Ránki
Szvjatoszlav Richter, CD, BMC, Ránki