Benedek

Zenei árverés

2010.04.08. 00:29

Programkereső

A Vivace Zeneműbolt április 16-án zenei árverést rendez a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteményében, az Ötpacsirta utcában.
kotta_kézirat.jpg
kotta_kézirat.jpg

A hazai árverések történetében első alkalommal kerül sor olyan zenei aukcióra, amelyen nem csak kotta- és könyvritkaságok, zenei kéziratok, hanem hangszerek is szerepelnek. A hangsúly azonban most nem csupán az árverésen van. A hangszerkollekció bemutatásával a szervezők fel szeretnék hívni a figyelmet az egyébként oly sokszor háttérben maradó magyarországi hangszerkészítői tradícióra, amely nemzetközi szinten is lenyűgöző eredményeket produkált. Elég, ha csak Nemessányira, Stowasserre, Schundára, Beregszászyra és a többi nagy elődre gondolunk. Az aukció kínálata érdekes keresztmetszetét adja a magyar vonóshangszer-készítés történetének. A bemutatandó vonós hangszerek egy része a hazai hangszerkészítő hagyomány jellegzetes darabja: Farkas-, Tóth- és Sáránszky-munka is került az árverési anyagba. A többi hangszer sem véletlenül került a kínálatba: a Lotte-vonó, a Stadlmann-hegedű egyaránt izgalmas tétel. A fúvós hangszerek kiválogatása során a szakértők figyelmet fordítottak a zenekarok mellett a zeneiskolák igényeire is. Továbbá olyan kuriózumok is bekerültek a katalógusba, mint Bernd Holzgruber lantja, vagy a napokban hazánkban járt Paco de Lucia gitárkészítőjének, Hermanos Condénak a gitárja, vagy a két Erard hárfa.

A kortárs hangszerkészítők között is több rendkívül tehetséges alkotó dolgozik hazánkban, akik méltók lennének arra, hogy a legnagyobb zenekarok, művészek játszanak instrumentumaikon. Ehhez azonban meg kell ismerni őket és alkotásaikat. A Vivace Zeneműbolt saját lehetőségeinek keretében felvállalja ezt a missziót, ezért tavaszi árverésén több kortárs, új hangszerre is licitálhatnak az érdeklődők.

A zenei árverés kiemelt tételeit itt tekinthetők meg.