Benedek

Ausztriai kirándulások

2010.04.12. 16:21

Programkereső

Osztrák szomszédaink idén is számos programot, koncertet szerveznek, melyre természetesen szívesen várnak bennünket, magyarokat is.
Albertina (Fotó: Wien Tourismus)
Albertina (Fotó: Wien Tourismus)

Bécs új logóval és új szlogennel büszkélkedhet: a fehér alapon piros betűk a Most vagy soha jegyében csalogatják a látogatókat az osztrák fővárosba. A márciusi adatok szerint a kampány eredményes, mert januárban és februárban 16%-kal nőtt a magyar turisták száma Bécsben. Persze a kedvező statisztika nem a véletlen műve. Március 11. és október 3. között az Osztrák Színházmúzeum Gustav Mahler születésének 150. évfordulóját ünnepelve rendezi meg a zeneszerző itteni tevékenységét bemutató tárlatát. Májusban és júniusban a Bécsi Állami Operaház bizonyos előadásait élőben közvetítik a Herbert von Karajan téren. Június 8-án a Bécsi Filharmonikusok nyáréji koncertet adnak a Schönbrunni kastélyparkban, a karmester pedig Franz Welser-Möst lesz, aki 2011-ben az újévi koncertet is vezényli majd. Nyáron a Bécsi Jazz Fesztivál alkalmával, június 29. és július 9. között a város legszebb helyszínei alakulnak át jazzszínpaddá: a Bécsi Állami Operaháztól a Múzeumi Negyeden át a Városháza árkádos udvaráig. Az Albertina, a Belvedere tárlatai között is érdemes tallózni, hiszen Michelangelo, Rodin és Picasso műveiből nyílnak majd szebbnél szebb kiállítások.

Grazi Operaház (Fotó: Graz Tourismus)
Grazi Operaház (Fotó: Graz Tourismus)

Ausztria második legnagyobb városa, Stájerország fővárosa Graz is változatos programokkal, kulináris élvezetekkel valamint a városi hangulatot a vidéki idill megnyugtató légkörével ötvöző környezettel várja a látogatókat. A legnagyobb szabású rendezvények egyike a június 25. és július 25. között rendezett Styriarte lesz. A fesztivált a városban született Nikolaus Harnoncourt alapította és a rendezvényen megszólaló műveket historikus hangszereken és előadásmódban hallhatjuk. Ausztria második legnagyobb operaháza is Grazban található, ahol sok énekes kezdte pályafutását a sajátos rendezésű előadásokban. 

A fehér aranyról, vagyis a sóról elnevezett Salzburgban idén kilencvenedik alkalommal rendezik meg a Salzburgi Ünnepi Játékokat, és ebből az alkalomból a Salzburg Múzeum kiállítást rendez A nagy világszínház címmel. A rendezvények csúcspontja a német zeneszerző, Wolfgang Rihm által komponált Dionüszosz című opera ősbemutatója lesz, amelyet a szerző kifejezetten a Salzburgi Ünnepi Játékoknak koponált. A rendezést Pierre Audi vette kézbe, a színpadképet a gyermekkorát Japánban töltő, német származású Jonathan Meese álmodta meg. A karmester Ingo Metzmacher lesz. Ezenkívül Richard Strauss Elektra című művét tekinthetik meg az operarajongók.

Mozarteum (Fotó: Salzburg Tourismus)
Mozarteum (Fotó: Salzburg Tourismus)

Az idei évben először mutatkozik be a Mozart Szimfonikus Koncertek című sorozat: a huszonnégy hétvégi eseményen 2010. október 30-ig Mozart legszebb nyitányai, szimfóniái és concertói csendülnek fel az Elisabeth Fuchs vezényelte Salzburgi Amadeus Zenekar tolmácsolásában. 2010. április 30. és május 2. között a fúvószene kerül előtérbe az első Salzburgi Fúvószenei Ünnepi Játékok alkalmával. Az ősz egyértelműen a  jazzé lesz, hiszen október 20. és 24. között Jazz és a város, továbbá október 28. és november 7. között a 14. Salzburgi Jazzősz kerül megrendezésre.