Gábor, Karina, Ders

Az orgonánál: Gesztesi-Tóth László

2010.04.12. 16:47

Programkereső

Április 25-én a Deák téri orgonazenés áhítatok sorában Gesztesi-Tóth László koncertjére kerül sor. A hangverseny a napokban elhunyt Koloss István emlékét őrzi.
Gesztesi-Tóth László
Gesztesi-Tóth László

Gesztesi-Tóth László a fiatal magyar orgonaművész-generáció egyik figyelemre méltó egyénisége a Herminamezői (Zugló) Szentlélek-templom orgonistájaként dolgozik.Alapítója és művészeti vezetője a Canticum Canticorum énekegyüttesnek, mely fontos szerepet játszik a preklasszikus és kortárs egyházzene megismertetésében. 2004-ben jelent meg első önálló CD-je. Zongoratehetségként kezdte pályafutását, 11 évesen már több díjat is magáénak tudhatott.Koloss István, a Szent István Bazilika orgonaművészének irányításával kezdte el orgonatanulmányait. A Zeneakadémián Lehotka Gábor és Pálúr János növendékeként kitüntetéssel szerezte meg orgonaművész diplomáját2001-ben. 2000-ben pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem Művészeti Karán karvezetői szakot végzett.

2001-ben elnyerte a francia kormány ösztöndíját és a lyon-i konzervatórium "Masterclass" osztályában, a francia romantikus orgonazene legelismertebb szakértőjeként és tolmácsolójaként számontartott Louis Robilliard vezetésével posztgraduális tanulmányokat folytat. Mellette improvizációt tanult Franck Vaudray-nél. Vizsgakoncertjét a Szalézi Szent Ferenc templom Cavaillé-Coll orgonáján osztatlan elismerés fogadta, a zsüri "Premier Prix de Virtuosité à l'Unanimité" díjjal jutalmazta. Orgonatanulmányai során számos mesterkurzus résztvevője ( Jean Boyer, Loïc Maillé, Jean Ferrard, David Titterington) volt. 2002-ben a párizsi Conservatoire Supérieur CNR-en Marie-Louise Langlais növendékeként folytatta franciaországi tanulmányait. Ugyanebben az évben felvételt nyer a Zeneakadémia doktori iskolájába.

Az április végi koncerten eredetileg a napokban elhunyt Koloss István játszott volna, de betegsége miatt lemondta a szereplést. Egykori tanítványa, Gesztesi Tóth László műsorának második felét Koloss darabjaiból állította össze. Amikor a beugrást elvállalta, nem tudhatta, hogy a művek az elhunyt mester emlékének tiszteletére szólalnak majd meg...

Gesztesi Tóth László koncertje a Deák téri orgonazenés áhítatok sorában

2010. április 25. 18:00

Műsor: Heinrich Bach: Christ lag in Todesbanden Jaques Boyvin: Premier livre d'Orgue - Suite du premier ton J.S. Bach: d-moll prelúdium és fúga BWV 539 Bakfark Bálint:3 Fantázia  (Koloss István átirata) Koloss István: Elégia, Koloss István: Húsvéti fantázia 

A belépés díjtalan!