Gertrúd, Patrik

Vox Fortissima - játék

2010.04.12. 19:46

Programkereső

Április 24-én a Dudafoki Dohnányi Zenekar ad koncertet a Müpában. Játsszon a Fidelióval és nyerjen két jegyet a koncertre!
Prokofjev
Prokofjev

Az április 24-i, este fél nyolckor kezdődő, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben rendezett koncerten a kórusirodalom két igazán nagyszabású zeneművét hallhatják. Bruckner Te Deum feldolgozása legértékesebb zeneműveinek egyike. A szerző maga is élete büszkeségnek nevezte a művet. „Ha az Úristen magához hív és megkérdezi, hogy mit kezdtem a tehetséggel, amit nekem adott, csak megmutatnám neki a Te Deum partitúráját, és biztosan kegyelemmel ítélkezne felettem." Hogy a szerző számára mennyire kedves volt ez a mű, az is mutatja, hogy VII. szimfóniájának adagiojában is a Non confundar csodálatos témáját idézi. Mivel IX. szimfóniáját már nem tudta befejezni, halála előtt úgy rendelkezett, hogy utolsó tételként a Te Deumot kell játszani, bár az utókorban ez nem vált bevett gyakorlattá. A mű korabeli sikerét jelzi, hogy Ferenc József császár a Ferenc József-rendet adományozta a szerzőnek munkája elismeréséül. 

A hangverseny második részében egy ritkán hallható, de annál hatásosabb oratórium csendül fel. 1938-ban a háborús előkészületek alatt vált aktuálissá Alexander Nyevszkij 1242-ben a teuton lovagrend felett aratott győzelmének megfilmesítése. A film hatalmas sikert aratott a Szovjetunióban - ám az alkotás 1939-41 között a németekkel való megegyezést követően dobozba került. A zenét a 20. század egyetemes klasszikus zenéjének zsenije, Prokofjev szerezte, hol a forgatókönyv és Eizenstein utasításai alapján előre, hol a megvágott jelenetek alapján utólag, a háttérzenét önálló szimfonikus költeménnyé fejlesztve.

Kérdésünk: Melyik az a film, aminek zenéje alapján Prokofjev megkomponálta az Alexander Nyevszkij című kantátát?

Ha a helyes választ április 19-ig megjelöli, sorsoláson vesz részt, amelyen öt szerencsés megfejtőnk két-két jegyet nyer a koncertre.

A játékban csak regisztrált felhasználóink vehetnek részt a bejelentkezést követően.