Irén, Írisz

Balázs János Chopin-estje

2010.04.16. 20:44

Programkereső

Utolsó állomásához érkezik a zongoraművész országos Chopin-sorozata, amely során a lengyel zeneszerző művei csendültek fel. A gálakoncertre április 23-án, este fél nyolctól kerül sor a Francia Intézetben.
Balázs János
Balázs János

2009 októberében indult útjára az a tizenhét koncertből álló sorozat, amely során az ifjú zongoraművész Chopin összes zongora-, kamara- és versenyművét mutatta be az ország minden szegletében. A lengyel zeneszerző születésének kétszázadik évfordulója alkalmából szervezett rendezvényeket a Lengyel Intézet támogatta.

Balázs János zongoraművész 1988 szeptember 19-én született zenész családba. Első tanára édesapja volt (aki szintén zongoraművész), majd a Járdányi Pál Zeneiskolában Hornyánszkyné Becht Erika irányításával folytatta zongoratanulmányait. Pár hónap tanulás után, kilenc évesen I. díjat és számos különdíjat nyert a Nyíregyházi Országos Zongoraversenyen.  

2002-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Különleges Tehetségű Gyermekek Osztályába. 2004-ben megnyerte a Baden-Badenben megrendezett Nemzetközi Cziffra György Zongoraversenyt, ahol ő volt a legfiatalabb résztvevő.

A 2005-ös Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraversenyen a zsűri egyöntetű döntése alapján első díjat nyert, ezzel minden idők legfiatalabb Liszt-verseny győztese lett. Ebben az évben készült el első szóló lemeze is a BMC gondozásában, továbbá megnyerte a Nemzetközi Lions Zongoraversenyt is.

Repertoárja a barokk zenétől a romantikus zenén át egészen a 20. századig terjed. Részt vett Dmitrij Baskirov, Noel Flores, Marian Lapsansky, Frankl Peter, Vásáry Tamás, és Bogányi Gergely mesterkurzusain is.

Balázs János Chopin-estje

2010. április 23. 19:30

Francia Intézet

Chopin: Polonéz-fantázia, op. 61; b-moll szonáta, op. 35; f-moll fantázia, op. 49; h-moll szonáta, op. 58