Gábor, Karina, Ders

Break és Bach Berlinben

2010.04.16. 00:56

Programkereső

A négyszeres breakdance világbajnok Flying Steps ezúttal a Das wohltemperierte Klavier című Bach-műre táncol.

Május 1-ig látható a Flying Bach, a "Bach-csata 12 tételben", amelyben "a hiphop filozófiája találkozik a klasszikus zsenivel". A hetvenperces show zenei anyagát zongorán vagy csembalón játsszák, de természetesen minden kap egy kis elektronikus töltetet vagy extra hangerőt a berlini Neue Nationalgalerie falai közt.

A hattagú csapat vezetője, Vartan Bassil így nyilatkozott a vállalkozásról: "Nagy kihívás klasszikus zenére táncolni. A hiphopban ütemre mozgunk, Bach esetében azonban a halkabb hangokat is le kell fordítanunk a mozgás nyelvére, és azt kell közvetítenük a táncban, hogyan érezzük a zenét. A breakben a technika és az akrobatikus elemek a legfontosabbak a színpadon, az egyes mozdulatok kombinációi. A Flying Bach esetében azonban a zene közvetítette érzelmeket akarjuk megmutatni."

A Flying Stepshez csatlakozik az elaődásra egy japán kortárs táncos, Yui Kawaguchi (az egyetlen nő a színpadon) és Marco Moo videoművész. A produkció rendezője Christoph Hagel, aki Mozart operáit színre állította már erőműben és metróállomáson is. "Az volt a feladatom, hogy elmagyarázzama  táncosoknak, milyen művészi és finom módon írta meg darabjait Bach. A koreográfiával nem foglalkoztam" - nyilatkozta a rendező, aki hozzátette, hogy a break jobban utat mutat Bachhoz, mint a klasszikus balett, és akár akorlátolt puristák is tanulhatnának ezektől a táncosoktól.

Ugyan nem Bachra, de így táncol a Flying Steps: